Hašem Safiedin je bil ustanovni član Hezbolaha, ki je nastal po eni od izraelskih invazij v Libanonu leta 1982. Foto: Reuters
Hašem Safiedin je bil ustanovni član Hezbolaha, ki je nastal po eni od izraelskih invazij v Libanonu leta 1982. Foto: Reuters

Safiedin naj bi bil ubit v obstreljevanju južnega predmestja libanonskega glavnega mesta Dahija. Hezbolah njegove smrti sicer ni potrdil.

Po izraelskih napadih v bližini letališča v Bejrutu 4. oktobra so predstavniki Hezbolaha javili, da so izgubili stik s Safiedinom, Izrael pa je poročal, da je bil pri tem verjetno ubit. Mesto je bilo takrat tarča silovitega obstreljevanja izraelske vojske.

Ta je v torek v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, zatrdila, da lahko zdaj njegovo smrt potrdi. Glede na njene navedbe je bil ubit skupaj s 25 drugimi poveljniki Hezbolaha v napadu na osrednji obveščevalni sedež gibanja v Bejrutu. Ubit naj bi bil tudi Ali Husein Hazima, vodja obveščevalne službe Hezbolaha, poroča Guardian. Safiedina je izraelska vojska obtožila, da je leta usmerjal napade na Izrael.

Safiedin, ustanovni član Hezbolaha, je bil vodja izvršnega sveta Hezbolaha, najvišjega odločevalskega organa gibanja. Za naslednika Nasrale, njegovega bratranca, naj bi bil izbran pred nekaj leti. V času, ko naj bi umrl, je bil star okrog 60 let.

Po uboju Safiedina je od vodstva Hezbolaha ostal le še Naim Kasem, namestnik generalnega sekretarja gibanja, ki pa ne uživa enake priljubljenosti med podporniki Hezbolaha, kot jo je Nasrala.

Ni j‍asno, kdo bo prevzel vodenje Hezbolaha. Kasem je pred dvema tednoma dejal, da je imenovanje novega voditelja kompleksen postopek in bo trajal nekaj časa.

Ob udarcu na politično vodstvo Hezbolaha je Izrael v zadnjih mesecih ubil tudi skoraj vse vojaško vodstvo gibanja. Kljub izgubam Hezbolah vztraja, da ohranja svojo organizacijsko moč, kar naj bi dokazovalo pomanjkanje napredovanja izraelskih sil na jugu Libanona, kjer vsakodnevno potekajo spopadi med borci Hezbolaha in izraelsko vojsko.

Izrael je ofenzivo proti Hezbolahu sprožil po skoraj letu dni medsebojnih sovražnosti, potem ko je Hezbolah zaradi izraelskih napadov na Gazo sprožil napade na Izrael. Ta sporoča, da želi omogočiti varno vrnitev prebivalcev na sever Izraela, od koder so odšli zaradi Hezbolahovih napadov z raketami in brezpilotniki.

V zadnjem letu je bilo glede na podatke libanonskih oblasti v izraelskih napadih v Libanonu ubitih več kot 2400 ljudi, od tega več kot 1500 od konca septembra.