Bejrut po navedbah Reutersa pretresajo nove eksplozije. Foto: Reuters
Bejrut po navedbah Reutersa pretresajo nove eksplozije. Foto: Reuters

Izrael bo izvedel ciljane napade na tarče, povezane s finančnim zaledjem Hezbolaha v Libanonu, je napovedal predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari in dodal, da se bo to zgodilo v prihodnjih urah. Prebivalce Libanona, ki živijo v bližini teh tarč, je pozval k evakuaciji. Le malo po tem so v južnem predmestju Bejruta odjeknile eksplozije, je poročal Reuters.

Predstavniki mirovnih sil UNIFIL pa so medtem sporočili, da je v njihovo bazo vdrl buldožer izraelske vojske in pri tem poškodoval nadzorni stolp ter del ograje, navaja Reuters.

Zgodaj zjutraj izraelska vojska izvedla napad na poveljniški center Hezbolaha

Izraelska vojska je zjutraj potrdila, da je izvedla zračni napad na poveljniški center libanonskega gibanja Hezbolah in podzemni obrat za proizvodnjo orožja v libanonskem glavnem mestu Bejrut, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predtem je izdala opozorilo za civiliste, ki živijo v bližini stavb, za katere je trdila, da so povezane s Hezbolahom, naj se takoj evakuirajo.

Libanonski državni mediji so zjutraj poročali o dveh izraelskih napadih v soseski Dahija v južnem Bejrutu. Izraelska vojska je sporočila še, da je ubila tudi tri pripadnike Hezbolaha v drugih napadih v južnem Libanonu, kjer njene enote, kot trdi, izvajajo usmerjene napade na cilje šiitskega gibanja.

Med ubitimi v južnem Libanonu naj bi bil po podatkih vojske tudi visoki poveljnik Hezbolaha, ki naj bi bil odgovoren za več napadov na Izrael in je poveljeval napadom na območju Bint Džubajl ob meji z Izraelom, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Libanonska vojska je medtem sporočila, da so bili v napadu na vojaško vozilo v južnem Libanonu ubiti trije vojaki, poroča Reuters. BBC ob tem navaja, da se libanonska vojska načeloma ne vpleta v boje med Hezbolahom in izraelsko vojsko, a je bilo v zadnjem mesecu ubitih že več njenih vojakov.

Posledice izraelskega napada na Bejrut. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na Bejrut. Foto: Reuters

Novi nočni napadi

Po poročanju libanonskih medijev je Izrael ponoči z letali napadel na desetine vasi in mest v južnem Libanonu in že tretjič ta teden napadel mesto Nabatija, kjer je zadel naseljeno stavbo, reševalci pa pod ruševinami še vedno iščejo preživele.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je zatrdil, da uničujejo Hezbolah na jugu Libanona. "Ne samo da premagujemo sovražnika, ampak ga uničujemo tudi v vseh vaseh ob meji, od koder je Hezbolah nameraval izvajati napade proti Izraelu," je povedal. Lokalni libanonski varnostni viri sicer opozarjajo, da izraelska vojska na jugu Libanona uničuje cele vasi, od katerih ne ostane nič več, poroča DPA.

Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je od začetka okrepljene izraelske zračne in kopenske operacije v Libanonu konec prejšnjega meseca tam umrlo najmanj 1454 ljudi, čeprav so dejanske številke verjetno višje, še navaja AFP. V Libanonu je razseljenih več kot 1,3 milijona ljudi.

Hezbolah je medtem proti Izraelu izstrelil salvo raket. Kot so sporočili iz gibanja, so v odgovor na napade na jugu Bejruta izstrelili rakete proti Hajfi.