Požgana hiša palestinske družine. Foto: Reuters
Požgana hiša palestinske družine. Foto: Reuters

Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je zaradi strelne rane umrl Palestinec v zgodnjih 20 letih, še en pa je bil hudo ranjen in je v kritičnem stanju.

Izraelska vojska je sporočila, da preiskujejo smrt. Varnostne sile pa so pridržale enega izraelskega državljana. Ob tem so pri vojski obsodili "tovrstne dogodke in izgrednike, ki škodujejo varnosti, redu in miru ter odvračajo vojska in varnostne sile od njihove glavne naloge preprečevanja terorizma in zaščite varnosti prebivalcev".

Kot poroča BBC, je izraelska vojska v izjavi za javnost sporočila, da so bile njene sile na prizorišču dogodka "v nekaj minutah" po prejemu sporočila o nasilju.

Izraelski predsednik Jicak Hercog je obsodil nasilje, ki ga je označil za pogrom. "To je skrajna manjšina, ki škodi zakoniti skupnosti naseljencev in naselju kot celoti ter v imenu in statusu Izraela v svetu v posebej občutljivem in težkem obdobju," je zapisal na omrežju X in pozval k takojšnjemu ukrepanju.

EU je letos prvič uvedel sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
EU je letos prvič uvedel sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je v izjavi sporočil, da bodo "odgovorni za katera koli kazniva dejanja ujeti in preganjani".

Nasilje je obsodila tudi Bela hiša. "Napadi nasilnih naseljencev na palestinske civiliste na Zahodnem bregu so nesprejemljivi in se morajo končati," je v izjavi sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost. Izraelske oblasti je pozval k sprejetju ukrepov za zaščito vseh skupnosti.

Razmere na okupiranem Zahodnem bregu so se zaostrile po začetku vojne v Gazi lani oktobra. Od takrat je bilo na območju ubitih že več kot 600 Palestincev, okrepilo se je tudi nasilje izraelskih naseljencev.

Palestinci sicer redno obtožujejo izraelske varnostne sile, da dovolijo skupinam nasilnih naseljencev napade na njihove vasi.