Ena izmed spornih judovskih naselbin, Švut Rahel, na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Ena izmed spornih judovskih naselbin, Švut Rahel, na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

To je še en nameren poskus spodkopavanja mirovnih prizadevanj, je opozoril urad visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella.

Smotrič je v četrtek povedal, da je izraelski varnostni kabinet potrdil načrte za legalizacijo petih t. i. postojank na Zahodnem bregu. Gre za naselbine, ki so jih naseljenci postavili brez predhodne odobritve izraelskih oblasti. Po mednarodnem pravu so sicer vse izraelske naselbine na zasedenih ozemljih nezakonite.

Voditelji članic EU-ja so ta teden v Bruslju obsodili odločitve izraelske vlade o nadaljnji širitvi nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu in Izrael pozvali, naj svoje načrte prekliče.

EU ne bo priznal nikakršnih sprememb meja iz leta 1967, razen če se o tem dogovorita obe strani, so še sporočili v Borrellevem uradu.

Prav tako so poudarili, da je treba ustaviti ukrepe, ki slabijo palestinsko upravo. EU je Izrael pozval, naj sprosti zadržane prihodke, namenjene Palestincem, ter sprejme ukrepe, s katerimi bo zagotovil izvajanje bančnih storitev med izraelskimi in palestinskimi bankami.

Predstavnica ZN-a o Han Junisu: Vse je v ruševinah. Tam ni vode, ni sanitarij, ni hrane

Urad ZN-a za koordiniranje humanitarnih zadev je sporočil, da je bilo v Gazi v izraelskih napadih med ponedeljkom in četrtkom ubitih 139 ljudi, 331 pa ranjenih. Iz Šudžaje je medtem pobegnilo med 60.000 in 80.000 prebivalcev.

Zadnje poročilo omenjenega urada ZN-a (Ocha) ugotavlja, da so izraelske sile med 1. in 27. junijem dovolile le 49 misij humanitarne pomoči na severu Gaze od predvidene 101. Deset misij je bilo zavrnjenih, 30 jih še čaka na izvedbo, 12 jih je bilo preklicanih, poroča Al Džazira.

Poročilo pravi, da so izraelske sile na jugu okupirane Gaze medtem omogočile 71 odstotkov od 276 humanitarnih misij.

Kot še pravi Ocha, je z vzhoda in severovzhoda mesta Gaza v četrtek pobegnilo med 60.000 in 80.000 ljudi zaradi izraelskih kopenskih napadov na sosesko Šudžaja.

Izraelska vojska je ukazala odhod prebivalcev Šudžaje, kar je še povečalo razselitev prebivalcev Gaze. Od oktobra lani je razseljenih že 78 odstotkov od 2,3 milijona prebivalcev.

"Ni več znakov življenja"

Razseljeni Palestinci pregledujejo šotore po umiku izraelske vojske blizu mesta Rafa na jugu okupirane Gaze. Foto: EPA
Razseljeni Palestinci pregledujejo šotore po umiku izraelske vojske blizu mesta Rafa na jugu okupirane Gaze. Foto: EPA

Al Džazira poroča, da je bila Šudžaja zelo naseljena soseska, polna življenja, preden jo je izraelska vojska v dveh kopenskih ofenzivah zravnala z zemljo. "Zdaj tam ni več znakov življenja," je dejal novinar Al Džazire Ismail Al Gul.

Po tem, ko so v Šudžajo vdrli izraelski vojaki in tanki, tam potekajo siloviti spopadi med okupacijskimi silami in palestinskimi borci.

Ameriška možganska trusta na vojaškem področju Inštitut za študije vojne (ISW) in Projekt kritičnih groženj (CTP) poroča, da so palestinski borci v Šudžaji od četrtka izvedli najmanj 24 napadov na izraelske sile.

Palestinska civilna zaščita je medtem sporočila, da so bili ta teden v izraelskih napadih ubiti trije njihovi zdravstveni delavci, in sicer v nočnem napadu blizu sedeža te agencije v Nusejratu v osrednji Gazi.

Danes so izraelske sile bombardirale skupino Palestincev, ki so na eni od točk za razdeljevanje vode skušali napolniti posode za vodo. Ubitih je bilo pet pripadnikov iste družine, Al Gazi, od tega je bil en ubiti otrok.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo tam od 7. oktobra lani ubitih najmanj 37.834 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok. V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 40 ljudi, 224 pa je bilo ranjenih.

Okoli 80 odstotkov vseh prebivalcev Gaze je razseljenih. Prizor z juga Gaze. Foto: EPA
Okoli 80 odstotkov vseh prebivalcev Gaze je razseljenih. Prizor z juga Gaze. Foto: EPA

ZN: Ljudje so prisiljeni živeti v ruševinah

Predstavnica agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Louise Wateridge je medtem v petek obsodila neznosne razmere na obleganem palestinskem ozemlju in opozorila, da so prebivalci Gaze prisiljeni živeti v razstreljenih stavbah, njihova taborišča pa so pogosto tudi ob ogromnih kupih smeti.

Dejala je, da je bila ob svoji nedavni vrnitvi v mesto Han Junis šokirana. "Stavbe, če sploh še stojijo, so zgolj okostja. Vse je v ruševinah. Tam ni vode, ni sanitarij, ni hrane," je poudarila in dodala, da ljudje kljub temu še naprej živijo v mestu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorila je tudi na pomanjkanje goriva, kar onemogoča dostavo humanitarne pomoči, zlasti hrane. To pa ima vidne posledice za prebivalstvo. "Ko vidim svoje kolege in prijatelje, so vidno neprepoznavni, saj se ob dolgotrajnem nezanesljivem dostopu do hrane začneš starati, videti si nezdrav, tvoja koža spremeni barvo," je dodala.

Anketa: Dve tretjini Izraelcev zahteva umik Netanjahuja

Izraelska televizija Channel 12 je opravila anketa, po kateri dve tretjini Izraelcev meni, da bi se moral premier Benjamin Netanjahu prenehati ukvarjati s politiko.

Le 27 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da želijo, da Netanjahu spet kandidira na prihodnjih volitvah, 66 odstotkov pa jih je dejalo, da bi moral odstopiti.

Tudi med volivci in volivkami strank Netanjahujevega desničarskega bloka jih le 53 odstotkov podpira njegovo ponovno kandidaturo.

85 odstotkov vprašanih si želi tudi preiskovalne komisije, ki bi preiskala pomanjkljivosti odziva na vdor Hamasa in drugih palestinskih oboroženih gibanj 7. oktobra lani.