Netanjahu je obtožen podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja. Foto: EPA
Netanjahu je obtožen podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja. Foto: EPA

Glavna sodnica Rivka Feldman Friedman je ob začetku današnje obravnave prebrala točke obtožnice proti premierju. V treh ločenih primerih je obtožen podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja.

Netanjahu se je izrekel za nedolžnega, tako kot so zapisali v pisnem odgovoru sodišču. "Potrjujem pisni odgovor, podan v mojem imenu," je dejal in po približno 20 minutah zapustil sodno dvorano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obravnava se je nato nadaljevala. Netanjahujev odvetnik Boaz Ben Zur je državnemu tožilcu Avišaju Mandelblitu očital neustrezno vodenje primera.

Po današnji obravnavi se bo sojenje osredotočilo na pričanja in dokaze. Tako bo moral premier predvidoma večkrat na teden na sodišče, medtem ko poteka kampanja pred parlamentarnimi volitvami konec marca.

Netanjahujev zaveznik, predsednik parlamenta Jariv Levin, je zahteval preložitev nadaljevanja sojenja. Če bi zdaj nadaljevali proces, bi to pomenilo vmešavanje v volitve, je opozoril.

Pred že četrtimi volitvami v dveh letih ankete kažejo, da premierjeva desna stranka Likud ostaja najmočnejša, vendar pa je vse prej kot gotovo, da bo lahko s konservativnimi in verskimi strankami oblikovala vlado, navaja AFP.