Meloni je prva državna voditeljica, ki je obiskala Libanon po okrepitvi izraelskih napadov na cilje šiitskega gibanja Hezbolah. Foto: Reuters
Meloni je prva državna voditeljica, ki je obiskala Libanon po okrepitvi izraelskih napadov na cilje šiitskega gibanja Hezbolah. Foto: Reuters

Meloni, katere država ima pomembno vlogo v mirovnih silah ZN-a v južnem Libanonu (UNIFIL), je ob prihodu na letališču v Bejrutu sprejel libanonski kolega Nadžib Mikati, s katerim sta se nato v vladni palači sešla na dvostranskih pogovorih.

Po srečanju je Meloni napade na UNIFIL, ki jih je Izrael izvedel v okviru pred kratkim sproženih kopenskih operacij v Libanonu, znova obsodila kot nesprejemljive. V napadih je bilo v zadnjem tednu ranjenih pet mirovnikov.

"Prepričana sem, da je treba UNIFIL okrepiti. Le z okrepitvijo UNIFIL-a in ob ohranjanju njegove nepristranskosti bomo lahko obrnili nov list," je menila. Kot je ob tem še dejala, na območju ob meji z Izraelom ne bi smelo biti drugih vojakov razen pripadnikov UNIFIL-a in libanonske vojske.

Podobno je na skupni novinarski konferenci Mikati menil, da so napadi na oporišča mirovne misije ZN-a nesprejemljivi, prav tako pa vidi potrebo po okrepitvi UNIFIL-a.

Kot je še dejal, sta se z Meloni strinjala, da je treba pred vojno in uničenje postaviti diplomatsko rešitev. Noben cilj ni bolj prednosten kot prekinitev ognja, je po poročanju britanskega BBC-ja zagotovil Mikati in menil, da bi se moral Izrael temu v celoti zavezati.

Tudi Meloni je izrazila podporo prekinitvi ognja in menila, da se mora Izrael potruditi za mir v Gazi, pri čemer bi lahko priložnost predstavljala tudi smrt vodje palestinskega gibanja Hamas Jahje Sinvarja.

Meloni, katere država trenutno predseduje skupini G7, je bila predtem v Jordaniji, kjer jo je danes sprejel jordanski kralj Abdulah II. Govorila sta o zaostrenih razmerah na Bližnjem vzhodu in skupnih prizadevanjih za dosego prekinitve ognja v Gazi ter izpustitev izraelskih talcev, so sporočili v uradu premierke.

Pred obiskom v regiji je na začetku tedna napovedala, da bo odpotovala v Libanon, medtem ko bo zunanji minister Antonio Tajani prihodnji teden obiskal Izrael in Palestino, da bi podprl mednarodna prizadevanja za umiritev bližnjevzhodne krize.

Njen obisk poteka dan po tistem, ko je Izrael sporočil, da je ubil vodjo Hamasa Sinvarja. Meloni je ob njegovi smrti v četrtek dejala, da ta odpira pot "novi fazi" v vojni v Gazi, ki jo je sprožil Hamasov napad na Izrael 7. oktobra lani.

Sile ZN-a v Libanonu štejejo 10.000 pripadnikov. V zadnjih dneh jih je izraelska vojska več ranila, nanje je streljala tudi s tanki. Foto: EPA
Sile ZN-a v Libanonu štejejo 10.000 pripadnikov. V zadnjih dneh jih je izraelska vojska več ranila, nanje je streljala tudi s tanki. Foto: EPA

UNIFIL bo vztrajal v Libanonu

Tiskovni predstavnik misije ZN-a v Libanonu UNIFIL-a je dejal, njihove sile, ki štejejo 10.000 pripadnikov, kljub več napadom Izraela nanje, ki jih je označil za načrtne, ostajajo v Libanonu.

"Moramo ostati, pozvali so nas pa, da naj se umaknemo," je dejal Andrea Tenenti. "Uničenje številnih vasi vzdolž modre črte in celo onkraj nje je šokantno," je dejal. Modra črta predstavlja ZN-ovo mejo, ki ločuje Libanon od Izraela in sirskega Golanskega višavja pod izraelsko okupacijo.

Hezbolah je v četrtek, kmalu po izraelski potrditvi uboja Sinvarja napovedal stopnjevanje vojne z Izraelom.

"Na stotine borcev je popolnoma pripravljenih na vsak izraelski kopenski vdor v južne libanonske vasi," je sporočilo gibanje. Dodalo je, da se raketni napadi na izraelske položaje iz dneva v dan stopnjujejo, borci Hezbolaha pa naj bi prvič uporabili natančno vodene rakete. V izjavi gibanje sicer ni omenilo Sinvarjeve smrti.

Po navedbah izraelske vojske je bilo v zadnjih urah iz južnega Libanona proti severnemu Izraelu izstreljenih približno 15 raket.

Zračna obramba je nekatere prestregla, druge pa so po navedbah vojske zadele ozemlje Izraela. O morebitnih žrtvah ali škodi vojska ne poroča.

Izraelski napad na Nabatijo na jugu Libanona. Foto: Reuters
Izraelski napad na Nabatijo na jugu Libanona. Foto: Reuters

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so v zračnem napadu na Tajbe na jugu Libanona ubili poveljnika Hezbolaha Mohamada Huseina Ramala.

Vojska je dodala, da so našli in uničili izstrelišča raket, odkrili naj bi tudi orožje Hezbolaha, poroča Al Džazira.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da je bilo v četrtkovih izraelskih napadih po državi ubitih 45 ljudi, še 179 pa ranjenih. S tem je število smrtnih žrtev od začetka spopadov med Hezbolahom in Izraelom pred enim letom naraslo na več kot 2400.