Uradnih izidov sicer še ni, po poročanju izraelskih medijev pa so prešteli okrog 90 odstotkov glasov. Obema največjima strankama sledi Združena arabska lista, ki je osvojila 12 poslanskih mest, nato pa sekularna nacionalistična stranka Izrael Beitenu Avigdorja Liebermana z devetimi.

Voditelji Modro-belega zavezništva Beni Ganc, Izraela Beitenuja Avigdor Lieberman in Likuda Benjamin Netanjahu. Se bodo sporazumeli o novi vladi ali pa bodo Izraelci šli še tretjič na volitve v manj kot letu dni? Foto: Reuters
Voditelji Modro-belega zavezništva Beni Ganc, Izraela Beitenuja Avigdor Lieberman in Likuda Benjamin Netanjahu. Se bodo sporazumeli o novi vladi ali pa bodo Izraelci šli še tretjič na volitve v manj kot letu dni? Foto: Reuters

Ultraortodoksni stranki Šas (9) in Združena tora judaizma (8) naj bi skupaj osvojili 17 sedežev, desnosredinska Jamina sedem, laburisti šest in levosredinski Demokratični tabor pet. Levosredinski blok pod vodstvom Ganca je tako zbral skupno 55 poslanskih sedežev, desni tabor, na čelu katerega bi bil Netanjahu, pa 56. Za večino je potrebno 61 glasov.

Lieberman ima "ključe" do nove vlade
Ob takem razpletu torej niti Netanjahu niti Ganc ne moreta sestaviti vladne koalicije brez Liebermana, ki bo tako kot aprila, ko ni želel prispevati glasov za novo Netanjahujevo vlado, jeziček na tehtnici. Lieberman je že napovedal, da želi "široko, liberalno vlado narodne enotnosti", v kateri bi bili Likud, Modro-belo zavezništvo in Izrael Beitenu.

Volitve v Izraelu: Netanjahu in Ganc dobila po 32 poslancev

Ganc in Lieberman z zadržki do Netanjahuja
Toda Modro-belo zavezništvo ne želi v vlado z Likudom, ki bi ga vodil z obtožbami o korupciji obremenjeni Netanjahu, do katerega ima globoke zamere tudi Lieberman. V takšnih okoliščinah bo torej pot do nove izraelske vlade zares težka.

Netanjahu odpovedal udeležbo na Generalni skupščini
Netanjahu je zaradi "političnih razmer" v Izraelu odpovedal udeležbo na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku prihodnji teden. V preteklosti je Netanjahu v govorih na zasedanjih GS ZN običajno obtoževal Iran, da tajno razvija jedrsko orožje.

Ob robu zasedanja je imel Netanjahu med drugim predvideno dvostransko srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ta je prejšnji teden napovedal, da bosta govorila o nadaljnjih korakih v zvezi s sporazumom o medsebojni obrambi med tradicionalnima zaveznicama ZDA in Izraelom.

Analiza s Karmen Švegl po volitvah v Izraelu