Več tisoč otrok, mlajših od pet let, v Gazi trpi zaradi nedohranjenosti zaradi izraelskih napadov in preprečevanja dobave humanitarne pomoči. Foto: EPA
Več tisoč otrok, mlajših od pet let, v Gazi trpi zaradi nedohranjenosti zaradi izraelskih napadov in preprečevanja dobave humanitarne pomoči. Foto: EPA

Minister za finance Bezalel Smotrič in minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir sta poudarila, da nasprotujeta sklenitvi kakršnega koli dogovora, dokler palestinsko gibanje Hamas ne bo uničeno.

Smotrič je na družbenih omrežjih sporočil, da je Netanjahuju dal vedeti, da ne bo del vlade, ki se strinja s predlaganim načrtom in konča vojno brez uničenja Hamasa.

Podobno je sporočil tudi Ben-Gvir, ki je dodal, da dogovor pomeni konec vojne in opustitev cilja uničenja Hamasa. "To je brezobziren dogovor, ki pomeni zmago terorizma in varnostno grožnjo državi Izrael," je poudaril. Ben-Gvir, ki je bil leta 2007 na izraelskem sodišču obsojen rasističnega hujskanja zoper Palestince in podpore organizaciji Kah, ki je bila v Izraelu označena za teroristično. Zagotovil je, da raje vidi razpad vlade, kot da bi sprejeli ta predlog.

Vladni stranki Judovska moč in Verski sionizem

Netanjahujeva desna koalicija ima v parlamentu majhno večino, pri ohranjanju oblasti pa se zanaša na številne skrajno desne skupine, vključno z Ben-Gvirovo stranko Judovska moč, ki ima šest sedežev v parlamentu, in Smotričevo stranko Verski sionizem, ki ima sedem poslancev.

Vodja opozicije Jair Lapid pa je po poročanju BBC-ja obljubil, da bo podprl vlado, če bo Netanjahu sprejel načrt. Njegova stranka ima v parlamentu 24 sedežev.

Izrael kot pogoj postavlja "uničenje Hamasa"

Načrt, ki ga ZDA predstavljajo kot izraelskega, v treh fazah predvideva trajno prekinitev ognja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske "z vseh naseljenih območij Gaze" in izpustitev talcev ter tudi nekaj sto palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu.

Naslednji dve fazi pa predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze. V drugi fazi bi se v Izrael vrnili vsi preostali še živi talci, začasna prekinitev ognja pa bi postala "trajna prekinitev sovražnosti". Biden je priznal, da bi bila med prvo in drugo fazo še potrebna pogajanja.

V tretji fazi bi iz Gaze vrnili trupla umrlih talcev, zajetih 7. oktobra lani.

Hamas je sporočil, da na predlog gleda pozitivno, saj poziva k trajni prekinitvi ognja, umiku izraelskih sil iz Gaze, obnovi in izmenjavi zapornikov.

Protest na ulicah Tel Aviva. 120.000-glava množica, po ocenah organizatorjev, je zahtevala podpis načrta za mir in izpustitev talcev ter tudi nove volitve v Izraelu. Foto: EPA
Protest na ulicah Tel Aviva. 120.000-glava množica, po ocenah organizatorjev, je zahtevala podpis načrta za mir in izpustitev talcev ter tudi nove volitve v Izraelu. Foto: EPA

Netanjahujev svetovalec: Bidnov načrt je pomanjkljiv

Netanjahujev glavni zunanjepolitični svetovalec Ofir Falk je v nedeljo dejal, da je Izrael sprejel Bidnov okvirni načrt za umiritev vojne v Gazi, čeprav ga je označil za pomanjkljiv.

V pogovoru za britanski časnik Sunday Times je Falk dejal, da Izrael vseeno vztraja pri izpustitvi talcev in "uničenju Hamasa kot genocidne teroristične organizacije" kot pogojih za prekinitev ognja.

Falk je ponovil Netanjahujevo stališče, da "ne bo trajne prekinitve ognja, dokler izraelski cilji ne bodo izpolnjeni".

Kaže, da tri faze Bidnovega načrta predvidevajo vlogo Hamasa v postopnih dogovorih s posredništvom Egipta in Katarja, kar je v nasprotju z izraelsko zahtevo po uničenju tega palestinskega gibanja.

V zadnjih nekaj mesecih je bilo več predlogov za prekinitev ognja, vsi pa so bili podobni temu, ki ga je predlagal Biden. Vsi so propadli. Februarja je Biden dejal, da je Izrael privolil v ustavitev spopadov do muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se je začel 10. marca, a prekinitve napadov ni bilo.

Hamas medtem vztraja, da bo talce izpustil le, če bo to vodilo v trajno končanje vojne, zahteva tudi popoln umik izraelskih sil iz Gaze in njeno obnovo.

Tiskovni predstavnik Hamasa Osama Hamdan je medtem Bidnov predlog označil za "pozitiven", a je spomnil, da gibanje še ni prejelo nikakršnega pisnega dokumenta v pregled, poroča Al Džazira.

"Nismo še prejeli ničesar na papirju in glede na naše izkušnje to, kar je izrečeno, ni tisto, kar je v dokumentih. Zato smo pripravljeni pregledati kakršen koli dokument z vsemi podrobnostmi. A to, o čemer poročajo mediji, odraža pozitivno naravnanost," je dejal.

V Izraelu različni odzivi na nov ameriški predlog za premirje v Gazi

V Izraelu protesti v podporo Bidnovemu načrtu

Na izraelskih ulicah se je medtem zbralo na desettisoče ljudi v podporo načrtu. Samo v središču Tel Aviva se je po navedbah organizatorjev v soboto zbralo 120.000 demonstrantov, ki so zahtevali nove volitve in vzklikali, da se je čas zdajšnje koalicije iztekel, je poročanje portala Times of Israel povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Številni demonstranti izraelskemu vodstvu očitajo, da ni storilo dovolj za izpustitev talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7. oktobra lani zajel Hamas. Več svojcev talcev je v soboto v medijih pozvalo vlado, naj sprejme predlog, ki ga je predstavil Biden.

Galant: Izrael skuša zamenjati Hamasovo vladavino

Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da si Izrael prizadeva najti oblast, ki zamenjala Hamasovo vladavino v Gazi, poroča izraelski portal Times of Israel.

Galant je dejal, da bo Izrael z območja odstranil pripadnike Hamasa in tja pripeljal druge sile, ki bi oblikovale drugačno oblast.

Ostanki šole agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v Džabaliji po izraelskih napadih. Foto: Reuters
Ostanki šole agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v Džabaliji po izraelskih napadih. Foto: Reuters

Izrael nadaljuje bombardiranje

Izraelska vojska je sporočila, da nadaljuje "natančne" operacije v Rafi na jugu okupirane Gaze. Vojska nadaljuje tudi zračne napade na osrednjo Gazo, pri čemer naj bi napadala vojaško infrastrukturo. Izraelska letala so v zadnjem dnevu napadla 30 tarč, so sporočili v vojski.

V napadih so bili ubiti tudi civilisti. Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da so bili v napadu na stanovanje družine Nabi v soseski mesta Gaza Daradž ubiti trije ljudje, med njimi ženska in otrok.

Do zdaj je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 36.439 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok, ranjenih je 82.627 ljudi. Samo v zadnji 24 urah so izraelske sile v Gazi ubile 60 Palestincev in jih ranile 220.

Reševalci in pripadniki civilne zaščite so v Džabaliji na Severu Gaze odkrili še 50 trupel. V zadnjih dneh so jih tako odkrili že 120, poroča Vafa. Izraelska vojska se je umaknila iz Džabalije po 20-dnevnih operacijah, za seboj je pa pustila ruševine.

Uničenje Džabalije v izraelskih napadih. Foto: EPA
Uničenje Džabalije v izraelskih napadih. Foto: EPA

UNRWA: Zaradi napadov vsa zavetišča izpraznjena

Agencija Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je sporočila, da je bilo zaradi izraelskih napadov, ki se nadaljujejo, izpraznjenih vseh 36 zavetišč za palestinske begunce v Rafi.

Potem ko je svetovna javnost že večkrat slišala opozorila humanitarnih organizacij, da v Gazi ni več varnega mesta za ljudi, je UNRWA danes znova sporočila, da se humanitarno območje v Gazi še naprej zmanjšuje.

V mesto Rafa na jugu Gaze naj bi se po ocenah humanitarnih organizacij od 7. oktobra lani zateklo več kot milijon ljudi, ki so prisiljeni znova bežati pred izraelskim obstreljevanjem.

Po podatkih ZN-a je v tem trenutku 1,7 od 2,3 milijona prebivalcev Gaze razseljenih in se nahajajo v mestu Han Junis in njegovi okolici.

Konec pogovorov o odprtju prehoda v Rafi

Predstavniki Egipta, Izraela in ZDA so v Kairu končali pogovore o vnovičnem odprtju mejnega prehoda Rafa, poročajo egiptovski državni mediji, ki pa ne navajajo, ali so na srečanju dosegli dogovor.

Prehod Rafa na meji med Egiptom in območjem Gaze je zaprt, odkar so ga na začetku maja zasedle izraelske sile. Egipt vztraja, da mejnega prehoda, na katerem je v Gazo prihajala nujno potrebna humanitarna pomoč, ne bo spet odprl, dokler se izraelska vojska od tam ne bo popolnoma umaknila.

Neimenovani predstavnik Egipta je po poročanju Al Kahera News dejal, da je egiptovska delegacija poudarila, da je Izrael v celoti odgovoren za to, da humanitarna pomoč ne pride v Gazo.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi se je po pogovoru z ameriškim predsednikom Bidnom prejšnji mesec strinjal, da se pomoč iz Rafe začasno preusmeri tako, da se v Gazo pošlje prek bližnjega izraelskega prehoda Kerem Šalom.

Izraelska ministra grozita z razpadom vlade, če bo Netanjahu sprejel dogovor