Ostanki motorja z bombo. Foto: EPA
Ostanki motorja z bombo. Foto: EPA

Kilani, eden od voditeljev omenjene skupine v Nablusu, kjer skoraj vsakodnevno prihaja do spopadov med palestinskimi borci in izraelskimi okupacijskimi silami, je bil ubit v eksploziji bombe, postavljene na motorju, parkiranem blizu, sporočajo v skupini Levji brlog.

Izraelska vojska eksplozije ne komentira, poroča Al Džazira. Njen tiskovni predstavnik je dejal, da vojska "ves čas deluje proti teroristom".

Na Zahodnem bregu, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, so napetosti še dodatno povišane od marca, ko je izraelska vojska povečala zatiranje kot odziv na niz napadov Palestincev v Izraelu.

Levji brlog, skupina oboroženih ljudi iz Nablusa, je v izjavi obljubila, da bo Izraelu dala "oster in boleč odgovor".

Izraelske okupacijske sile pogosto streljajo in aretirajo tudi otroke. Foto: Reuters
Izraelske okupacijske sile pogosto streljajo in aretirajo tudi otroke. Foto: Reuters

V soboto ustrelili Palestinca, še enega huje ranila

V soboto pa so izraelske sile v glavo ustrelile in ubile 32-letnega Rabija Arafaha Rabija, in sicer na vojaški nadzorni točki jugovzhodno od mesta Kalkilija na Zahodnem bregu. Ustreljeni je umrl v bolnišnici.

Izraelska vojska pravi, da so njeni pripadniki skušali zaustaviti vozilo, a da je to pobegnilo in udarilo vojaka, zaradi česar so na vozilo začeli streljati.

V Vzhodnem Jeruzalemu, ki je prav tako okupiran, a si ga je Izrael v nasprotju z mednarodnim pravom priključil, pa je izraelska policija ustrelila Palestinca, ki je po njenih besedah zabodel Izraelca in pobegnil. Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da je osumljenec 16-letnik in da je bil v streljanju huje ranjen.

Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu je bilo letos ubitih več kot 125 Palestincev. Spopadi so se okrepili po niz palestinskih napadov v Izraelu, v katerih je bilo ubitih 19 ljudi.

Izrael je leta 1967 okupiral palestinske Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo. Od takrat je na zasedenih ozemljih zgradil ogromna nezakonita naselja, kamor je naselil več kot 600.000 judovskih naseljencev.