Po podelitvi mandata je Netanjahu glavnega tekmeca Benija Ganca znova pozval, naj se mu pridruži v vladi narodne enotnosti.

Netanjahu ima 28 dni časa za oblikovanje vlade. Foto: EPA
Netanjahu ima 28 dni časa za oblikovanje vlade. Foto: EPA

Danes objavljeni uradni izidi so sicer potrdili zmago sredinske Modro-bele zveze pod vodstvom Ganca, ki bo imela v 120-članskem knesetu 33 sedežev. Desni Netanjahujev Likud je dobil 32 sedežev, kar je sedež več, kot so mu jih pripisovali začasni izidi.

Niti Ganc niti Netanjahu skupaj s svojimi zavezniki nimata potrebne večine 61 sedežev. Netanjahuja podpira 55 poslancev, Ganc uživa podporo 54 poslancev. Arabska stranka Balad in nacionalistična Izrael, naš dom pod vodstvom nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana do zdaj nista želeli podpreti ne Netanjahuja in ne Ganca.

Modro-bela zveza sicer zavrača vlado, ki bi jo vodil Netanjahu, ta pa je že podpisal dogovor s skrajno desnimi in skrajno pravovernimi strankami, da ne bo šel v koalicijo brez katere od njih. Gančeva stranka je sicer pripravljena oblikovati vlado narodne enotnosti, a bi bila ta v nasprotju z interesi skrajno pravovernih strank. Vlada narodne enotnosti bi verjetno vključevala tudi menjavo na čelu vlade.

Ali bo Netanjahuju v drugo uspelo?