Foto: Reuters Premier Netanjahu izgublja podporo, njegovo vlado sta zapustili dve koalicijski partnerici, kar je pomenilo izgubo večine in predčasne volitve.
Foto: Reuters Premier Netanjahu izgublja podporo, njegovo vlado sta zapustili dve koalicijski partnerici, kar je pomenilo izgubo večine in predčasne volitve.

"Voditelji koalicije so se soglasno odločili za razpustitev parlamenta in izvedbo predčasnih volitev aprila," je po sestanku koalicije tiskovni predstavnik vladajoče stranke Likud v tvitu prenesel sporočilo Netanjahujevih političnih partnerjev.

Dve koalicijski stranki sta po poročanju Al Džazire vlado zapustili zaradi predloga nove vojaške zakonodaje, po katerem bi morali vojaški rok odslužiti tudi strogo pravoverni Judje, s čimer je vlada izgubila večino v parlamentu.

Predčasne volitve bodo potekale 9. aprila. Redne parlamentarne volitve so bile sicer načrtovane za november prihodnje leto.

Odrekanje podpore in obtožbe korupcije

Izraelski premier v zadnjem času izgublja podporo. V 120-članskem knesetu je imela njegova koalicija le še 61 poslancev, potem ko je vlado zapustil obrambni minister Avigdor Lieberman, s čimer je koalicija izgubila tudi pet poslanskih sedežev njegove stranke Izrael ‒ naš dom (Yisrael Beiteinu). Lieberman je odstopil zaradi nasprotovanja premirju, ki ga je izraelska vlada začasno sklenila z oboroženimi skupinami Palestincev iz Gaze.

Foto: EPA Obrambni minister Lieberman je odstopil zaradi sklenjenega premirja z oboroženimi skupinami v Palestini.
Foto: EPA Obrambni minister Lieberman je odstopil zaradi sklenjenega premirja z oboroženimi skupinami v Palestini.

Netanjahuja policija obtožuje več korupcijskih dejanj. Generalnemu tožilcu so predlagali sprožitev obtožnice proti Netanjahuje in njegovi soprogi v treh različnih primerih korupcije.

Po Netanjahuju spet Netanjahu?

Vendar po izraelski zakonodaji tudi obtožnica premierju ne nalaga odstopa. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi desna stranka Likud kljub vsem pritiskom tudi po predčasnih volitvah ostala največja stranka v parlamentu. Nekateri analitki trdijo, da bi svež mandat le še okrepil Netanjahujev položaj v primeru obtožnic korupcije.

Netanjahu je po napovedi predčasnih volitev izrazil upanje, da mu bo tudi po njih uspelo oblikovati podobno koalicijo, kot je bila donedavna. "Sedanja koalicija je jedro bodoče," je dejal novinarjem.

Izpostavil je več dosežkov svoje vlade v minulih štirih letih. Pri tem je kot zmago Izraela izpostavil odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela in preselitev veleposlaništva.

Trenutna vladna koalicija velja za najbolj desno v zgodovini Izraela. Med 61 sedeži v parlamentu jih 13 zasedajo poslanci iz ultraortodoksnih strank.