Ajatola Ali Hamenej je dejal, da se napadu Izraela na Iran ta konec tedna
Ajatola Ali Hamenej je dejal, da se napadu Izraela na Iran ta konec tedna "ne bi smelo pripisovati preveč ali premalo pozornosti", ni pa tudi pozval k maščevanju. Foto: EPA
Transparent v Teheranu s podobami iranskega predsednika Masuda Pezeškjana in poveljnika iranskih oboroženih sil Mohamada Bagerija ter ameriškega predsednika Joeja Bidna in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Foto: Reuters
Transparent v Teheranu s podobami iranskega predsednika Masuda Pezeškjana in poveljnika iranskih oboroženih sil Mohamada Bagerija ter ameriškega predsednika Joeja Bidna in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Foto: Reuters

"Obljubili smo, da bomo odgovorili na iranski napad, in v soboto smo udarili. Napad na Iran je bil natančen in močan ter je izpolnil vse cilje," je dejal Netanjahu. "Iran je Izrael napadel z več sto balističnimi raketami in ta napad ni uspel," je nadaljeval in dodal, da so izraelske sile v sobotnem napadu prizadele iranske obrambne zmogljivosti in proizvodnjo raket.

Izrael je v noči na soboto napadel vojaške cilje v Iranu, kjer je po navedbah tamkajšnje vojske povzročil omejeno škodo in ubil štiri pripadnike oboroženih sil.

V napadu naj bi bil zadet del opuščenega objekta za razvoj jedrskega orožja, zadeti pa naj bi bili tudi objekti, ki se uporabljajo za pripravo trdega goriva za balistične rakete.

To oceno sta na podlagi satelitskih posnetkov ločeno podala David Albright, nekdanji ZN-ov inšpektor za orožje, in Decker Eveleth, raziskovalni analitik pri washingtonskem možganskem trustu CNA.

Letalo izraelske vojske, ki so ga uporabili za sobotni napad na Iran. Foto: Reuters
Letalo izraelske vojske, ki so ga uporabili za sobotni napad na Iran. Foto: Reuters

Kot sta povedala za Reuters, je Izrael zadel poslopje v Parčinu, orjaškem vojaškem kompleksu blizu Teherana, ki so ga uporabljali za testiranje v sklopu Amad Plana, iranskega opuščenega programa za razvoj jedrskega orožja. Po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in ameriških obveščevalcev je Iran program opustil leta 2003.

Izrael naj bi napadel tudi obsežen objekt za proizvodnjo raket blizu Teherana, uničeni naj bi bili dve stavbi za mešanje goriva za balistične rakete.

Sorodna novica Izrael napadel vojaške cilje v Iranu, ubiti štirje vojaki. Teheran: Naša dolžnost je, da se branimo.

Po navedbah Eveletha bi izraelski napadi lahko "močno ohromili sposobnost Irana za množično proizvodnjo raket".

Tudi vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je potrdil, da v izraelskih napadih na Iran niso bila prizadeta tamkajšnja jedrska poslopja.

Kot je napisal Grossi, so inšpektorji agencije ZN-a na varnem in nadaljujejo delo. Ob tem je vse vpletene pozval k zadržanosti: "Pozivam k preudarnosti in zadržanosti pri dejanjih, ki bi lahko ogrozila varnost in zaščito jedrskih in drugih radioaktivnih materialov."

Galant: Hamas in Hezbolah nista več učinkovita posrednika za Iran

Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da Iran ni več sposoben učinkovito uporabljati proti Izraelu svojih posrednikov Hamasa v Gazi in Hezbolaha v Libanonu. "V zadnjem letu dni so izraelske obrambne sile spremenile tok vojne s svojimi izjemnimi dosežki na vseh področjih bojevanja," je povedal na slovesnosti v Jeruzalemu.

Po Galantovih besedah Hamas v Gazi ne deluje več kot učinkovita vojaška mreža, medtem ko so povsem izbrisali visoko poveljstvo Hezbolaha in večino njegovih raketnih zmogljivosti. Kot je poudaril, ne ena ne druga skupina za Iran "nista več učinkoviti orodji".

Izrael s tem zaprl poglavje?

Iz Izraela so sporočili, da so v treh nizih napadov izvedli "natančne napade na vojaške cilje" blizu Irana in v zahodnem Iranu. Po navedbah izraelske vojske je šlo za povračilni napad za 1. oktober, ko je Iran proti Izraelu izstrelil približno 200 raket, vendar naj ta zaradi učinkovite protiraketne obrambe ne bi imel večjih posledic.

Iran medtem trdi, da je napad Izraela povzročil zgolj "omejeno škodo". "Sovražnikovim letalom smo preprečili vstop v iranski zračni prostor ... in napad je povzročil samo omejeno škodo," so sporočili iz iranskega vojaškega poveljstva.

Teheran je izraelski zračni napad obsodil, z zunanjega ministrstva pa so sporočili, da ima Iran "pravico in dolžnost" do samoobrambe, a so tudi dodali, da "prepoznavajo svojo odgovornost do regionalnega miru in varnosti", kar je bila precej bolj spravna izjava kot po prejšnjih stopnjevanjih napadov.

Hamenej in Pezeškjan zadržana

Oglasil se je tudi iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej. Kot je dejal, se napadu Izraela na Iran ta konec tedna "ne bi smelo pripisovati preveč ali premalo pozornosti", ni pa tudi pozval k maščevanju.

Izrael in Iran naj si ne bi želela zaostrovanja. Foto: Reuters
Izrael in Iran naj si ne bi želela zaostrovanja. Foto: Reuters

"Sionistični režim ne pozna Irana, njegove mladine, njegovega naroda. Niso še sposobni popolnoma razumeti moči, sposobnosti, pobud in volje iranskega naroda, mi moramo biti tisti, ki jih poučimo," je dejal.

Hamenej se je danes srečal z družinami štirih vojakov, ki so bili v noči na soboto ubiti v izraelskih napadih na iranska vojaška poslopja.

Podobno zadržano se je odzval tudi iranski predsednik Masud Pezeškjan. Ta se je na omrežju X poklonil žrtvam napadov, ob tem pa "sovražnikom Irana" sporočil, da se bodo na vsako "neumnost" odzvali z "inteligenco".

Beni Sabti, strokovnjak za Iran na inštitutu za državno varnost v Tel Avivu, je dejal, da se zdi, da je bil izraelski napad zasnovan tako, da je dal Teheranu priložnost, da se izogne nadaljnjemu zaostrovanju. "Vidimo, da si želi Izrael zapreti to poglavje, poslati sporočilo Iranu, da je zadeva zaključena in da si ne želimo stopnjevanja spopadov," je povedal.

Da ne pričakuje neposrednega odziva Irana, je nakazala tudi izraelska vojska, ko je sporočila, da ne namerava okrepiti varnostnih ukrepov po državi.

Iran ima največji arzenal raket na Bližnjem vzhodu in naj bi po navedbah ZDA rakete med drugim dobavljal Rusiji za vojno proti Ukrajini, jemenskim hutijevcem in libanonskemu gibanju Hezbolah. Teheran in Moskva zanikata, da naj bi Rusija prejela iranske rakete.