Prestrežene rakete nad mestom Aškelon na jugu Izraela. Foto: Reuters
Prestrežene rakete nad mestom Aškelon na jugu Izraela. Foto: Reuters

Izrael je sporočil, da je Iran nad Izrael poslal več kot 180 raket, zaradi česar so za prestrezanje aktivirali protiraketni ščit. Na celotnem ozemlju Izraela so se oglasile sirene, medtem ko so izraelske oblasti pozvale prebivalce, naj se zatečejo v zaklonišča.

Zračni prostor nad državo so zaprli in ga znova odprli po približno eni uri, ko je izraelska vojska sporočila, da je iranskega napada konec. Ob tem je vsem prebivalcem tudi sporočila, da lahko zapustijo zaklonišča in zatočišča. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po poročanju AP-ja pozno zvečer obljubil povračilni ukrep proti Iranu, ki je po njegovih besedah "nocoj naredil veliko napako in jo bo plačal". "Kdor koli nas napade, ga mi napademo nazaj," je dodal.

"Nismo seznanjeni z nobenimi žrtvami, kar je posledica našega odgovornega ravnanja," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari in napovedal, da bo imel iranski napad posledice. "Načrti obstajajo in sami se bomo odločili, kje in kdaj bomo ukrepali," je zatrdil.

Izraelska služba za nujne primere je sporočila, da nima poročil o resnih poškodbah ljudi. Dva človeka z območja Tel Aviva imata lažje poškodbe zaradi šrapnelov, nekaj ljudi pa se je poškodovalo med begom v zatočišča in zaradi napadov panike. O eni smrti poročajo z okupiranega Zahodnega brega.

Palestinci z iransko raketo, ki je padla na okupirani Zahodni breg. Foto: Reuters
Palestinci z iransko raketo, ki je padla na okupirani Zahodni breg. Foto: Reuters

"Do preklica morate ostati na zaščitenih območjih. Eksplozije, ki jih slišite, so posledica prestrezanja ali padlih izstrelkov," je ob začetku napada sporočila izraelska vojska.

Iz Irana prihajajo svarila o povračilih, če se bo Izrael odzval

Iranska državna televizija je sicer poročala, da je 80 odstotkov iranskih raket doseglo svoje cilje, medtem ko je Iranska revolucionarna garda poročala o 90 odstotkih zadetih ciljev.

Iranska revolucionarna garda je v izjavi za javnost sporočila, da je proti Izraelu izstrelila na desetine raket, ob tem je opozorila, da bo odgovor Teherana, če se bo Izrael maščeval, "udarnejši in bolj uničujoč".

Kot je še sporočila, je raketni napad na Izrael odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana.

Iranski predsednik Masud Pezeškjan je v objavi na omrežju X zapisal, da je Iran izvedel napad na podlagi "legitimnih pravic" z namenom "obrambe iranskih interesov in državljanov". Izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju je sporočil, da mora vedeti, da "Iran ni vojni hujskač, vendar se bo uprl vsaki grožnji". Izrael je opozoril, da je nocojšnji napad predstavljal le "del" iranskih zmogljivosti in naj se ne "zaplete v konflikt" z Iranom.

Vodja odbora za nacionalno varnost in zunanjo politiko iranskega parlamenta Ebrahim Azizi je na državi televiziji povedal, da je bil to prvi val napadov Islamske revolucionarne garde, ki so imeli po njegovih besedah za cilj vojaške centre, a bi bili lahko prizadeti tudi civilisti. Azizi je napovedal še drugi val napadov, ki bo še bolj uničujoč, če bo Izrael znova "naredil napako".

Iranski zunanji minister Abas Aragči pa je na omrežju X zapisal, da imajo "podporniki Izraela zdaj večjo odgovornost, da zajezijo 'vojne hujskače v Tel Avivu'". Po poročanju Reutersa je tudi on zatrdil, da je Iran proti Izraelu uporabil "samoobrambo" in je njegovo delovanje končano, razen če se "izraelski režim ne bo odločil za nadaljnja povračilna dejanja".

Iran z raketami napadel Izrael
Sorodna novica Izrael začel kopensko operacijo v Libanonu proti Hezbolahu

ZDA pomagale Izraelu

Nekaj ur pred tem so ZDA sporočile, da imajo podatke o pripravah Irana na neizbežni napad z balističnimi raketami na Izrael. "Dejavno podpiramo priprave za obrambo Izraela pred tem napadom. Neposredni vojaški napad Irana na Izrael bo imel resne posledice za Iran," je v izjavi dejal visoki uradnik Bele hiše.

Visoki predstavnik iranskih oblasti je za Reuters povedal, da je Teheran o napadu prek diplomatskih kanalov obvestil ZDA malce pred njim, pa tudi Rusijo. Pozneje je misija Irana pri ZN-u zanikala, da bi o napadu predčasno obvestili ZDA. Tudi Pentagon je sporočil, da niso seznanjeni z nobenim predhodnim opozorilom Irana.

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da so ZDA pripravljene pomagati Izraelu pri obrambi pred iranskimi raketnimi napadi in zaščititi ameriško vojsko v regiji, o čemer se je pogovarjal tudi s podpredsednico Kamalo Harris in člani nacionalnega varnostnega sveta.

Harris, ki je predsedniška kandidatka na prihajajočih ameriških volitvah, je pozneje Iran označila za destabilizacijsko silo in da so ZDA zavezane varnosti Izraela. "Vedno bom zagotavljala, da se bo Izrael lahko branil pred Iranom in terorističnimi milicami, ki jih podpira Iran," je med drugim dejala. "V celoti podpiram ukaz predsednika Bidna, naj ameriška vojska sestreli iranske rakete, usmerjene proti Izraelu. Prvi znaki kažejo, da je Izraelu z našo pomočjo uspelo poraziti ta napad," je dodala.

Pentagon je namreč sporočil, da sta pri prestrezanju raket iz Irana pomagala dva rušilca ameriške mornarice, ki sta izstrelila več kot deset prestreznih raket, medtem ko ameriška vojska drugega orožja ni uporabila.

V Libanonu in Gazi so številni proslavljali napade Irana. Nad Bejrutom je bil viden ognjemet, v Gazi pa so se številni veselili, ob sklicevanju na priče poroča Reuters. V Gazi vladajoče islamistično gibanje Hamas je napad pozdravilo in ga označilo za junaškega.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je kmalu po napadu Irana na Izrael obsodil širjenje konflikta na Bližnjem vzhodu. "To se mora končati. Nujno potrebujemo prekinitev ognja," je Guterres zapisal na omrežju X.

Iranske napade je obsodila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in od Teherana zahtevala, naj nemudoma prekine napade, češ da ti vodijo regijo proti prepadu. Francoski premier Michel Barnier pa je izrazil zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu.

Pogovor z Danilom Türkom
V napadu v Tel Avivu so bili ubiti štirje ljudje. Foto: Reuters
V napadu v Tel Avivu so bili ubiti štirje ljudje. Foto: Reuters

Strelski napad v Tel Avivu

V strelskem napadu, ki se je v Tel Avivu zgodil malo pred raketnim napadom Irana, so bili po navedbah izraelske policije ubiti najmanj štirje ljudje, sedem jih je bilo ranjenih. Za napad v soseski Jafa v južnem delu Tel Aviva sumijo dva napadalca, ki so ju po navedbah policije "nevtralizirali", kar verjetno pomeni, da so ju ubili.

Po besedah predstavnika izraelske policije so na območje prispele varnostne sile in iskale morebitne dodatne grožnje.