Netanjahu je tokrat napovedal priključitev zasedenega Zahodnega brega, pred štirimi leti pa je dejal, da dokler bo on premier, ne bo palestinske države. Foto: Reuters
Netanjahu je tokrat napovedal priključitev zasedenega Zahodnega brega, pred štirimi leti pa je dejal, da dokler bo on premier, ne bo palestinske države. Foto: Reuters

Drevi ob 21.50 na 1. programu TV Slovenija: dokumentarni film Kralj Bibi - življenje in podvigi Benjamina Netanjahuja

Gre za poskus, da bi pridobil glasove skrajne desnice, ki se zavzemajo za priključitev naselbin, poroča BBC.

Judovske naselbine so po mednarodnem pravu nezakonite, na Zahodnem bregu živi 400.000 Judov in še 200.000 v Vzhodnem Jeruzalemu.

Na Zahodnem bregu sicer živi 2,5 milijona Palestincev, ki želijo na zasedenem ozemlju Zahodnega brega, Vzhodnega Jeruzalema in Gaze oblikovati svojo državo.

Sorodna novica Izraelski zid na Zahodnem bregu: varnost ali zemlja in demografska slika?

Izrael je palestinski Zahodni breg zasedel med šestdnevno vojno leta 1967. Če bi si Izrael omenjena ozemlja priključil kot svoje ozemlje, bi bil to verjetno končni udarec za predvideno rešitev bližnjevzhodnega vprašanja z vzpostavitvijo dveh držav, Izraela in Palestine. Pred volitvami leta 2015 je sicer Netanjahu napovedal, da dokler bo on premier, ne bo palestinske države.

Netanjahu je v sobotnem pogovoru napovedal tudi, da bo skušal s svojo stranko Likud oblikovati koalicijo z drugimi desničarskimi strankami, zlasti s strankami, ki podpirajo judovske naseljence na palestinskih območjih.

Čas za "naslednjo fazo"

Spodbujen s potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ko so ZDA priznale suverenost Izraela nad sirsko Golansko planoto, ki jo je Izrael prav tako zasedel leta 1967, je Netanjahu zdaj presodil, da je čas za "naslednjo fazo" in za priključitev Zahodnega brega.

"Ali bomo sposobni zagotoviti svojo varnost in nadzor nad nujnimi območji v Judeji in Samariji (na Zahodnem bregu)? Videli smo, kaj smo dobili, ko smo se umaknili iz Gaze," je dejal.

Izrael se je z območja Gaze umaknil leta 2005, a je ohranil vojaški nadzor nad mejami, zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami Gaze, ki je tako, kot opozarja ZN, še naprej pod izraelsko okupacijo. V tej palestinski enklavi je leta 2007 oblast sicer prevzelo palestinsko gibanje Hamas.

Na obleganem palestinskem ozemlju se je naselilo na tisoče judovskih naseljencev. Foto: AP
Na obleganem palestinskem ozemlju se je naselilo na tisoče judovskih naseljencev. Foto: AP

"Izrael bo še naprej kršil mednarodno pravo"

Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je dejal, da ga Netanjahujeve napovedi ne presenečajo. "Izrael bo še naprej veselo kršil mednarodno pravo, dokler ga bo mednarodna skupnost nagrajevala s tem, da ne bo nobene kazni," je dejal Erekat in izpostavil podporo Trumpove administracije. "Še naprej bomo iskali pravico, tako prek mednarodnih forumov kot tudi na mednarodnem kazenskem sodišču," je še dejal palestinski predstavnik.

Turčija obsodila Netanjahujeve izjave

"Zahodni breg je palestinsko območje, ki ga okupira Izrael v kršenju mednarodnega prava," je tvitnil zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. "Neodgovorna izjava premierja Netanjahuja, s katero lobira za glasove pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami, ne more in ne bo spremenila tega dejstva," je dodal.

Da gre za predvolilno izjavo, "s katero želi upravičiti okupacijo in spodkopavati rešitev dveh držav", je opozoril tudi tiskovni predstavnik predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin. "Če bo ponovno izvoljen, bo to zmaga 'demokracije' ali okupacije? Se bodo zahodne demokracije odzvale ali bodo še naprej spravljive? Naj se sramujejo," je zapisal na Twitterju.

Netanjahu napovedal priključitev Zahodnega brega