Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska policija je sporočila, da so policisti posredovali po jutranji molitvi v mošeji, ko je na stotine ljudi začelo metati kamenje in pirotehnična sredstva ter se približalo Zidu žalovanja, ob katerem je potekala judovska molitev.

Očividci so za Reuters povedali, da je policija stopila v mošejo in nato uporabila solzivec ter izstrelila gumijaste naboje proti skupini okoli 200 Palestincev, med katerimi so nekateri metali kamenje.

Policisti so z gumijastimi naboji iz neposredne bližine napadli tudi skupino novinarjev, ki so snemali spopade, je očividec še povedal za Reuters.

Glede na navedbe palestinskega Rdečega polmesca je bilo v spopadih ranjenih 31 Palestincev, od katerih so jih 14 prepeljali v bolnišnico, dva sta huje ranjena.

Prejšnji teden vsakodnevni spopadi na svetem kraju Judov in muslimanov

Tempeljski grič v Jeruzalemu je sveti kraj tako za Jude kot za muslimane. Na njem stoji mošeja Al Aksa, ki je tretji najsvetejši kraj za muslimane, obenem pa je tudi judovski sveti kraj, saj sta tam stala dva judovska templja. Kraj je pod palestinsko upravo, mošejo upravlja Jordanija, Izrael pa je pristojen za varnost. V skladu z dogovorom lahko kraj obiščejo tudi Judje, vendar tam ne smejo moliti.

V preteklem tednu je na tem območju skoraj vsak dan izbruhnilo nasilje, potem ko je bilo minuli petek v spopadih na Tempeljskem griču ranjenih več kot 150 Palestincev. To je vodilo v dodatno stopnjevanje nasilja med sprtima stranema. Palestinske oborožene skupine so z območja Gaze pod izraelsko okupacijo na Izrael izstrelile rakete, Izrael pa je odgovoril z letalskimi napadi na Gazo.