Jair Lapid naj bi na pložaju premierja po dveh letih zamenjal Naftalija Beneta. Foto: EPA
Jair Lapid naj bi na pložaju premierja po dveh letih zamenjal Naftalija Beneta. Foto: EPA

"To je naš prvi preizkus, da vidimo, ali lahko v prihodnjih dneh najdemo pameten kompromis za dosego višjega cilja," je povedal na srečanju svoje sredinske stranke Ješ Atid v parlamentu v Jeruzalemu. Ob tem je dodal: "Čez en teden bo morda Izrael v novem obdobju."

Dve leti premier Benet, nato dve leti Lapid

Lapid napoveduje, da je vlado brez Netanjahuja mogoče sestaviti

Izraelska opozicija je blizu dogovoru o oblikovanju vlade, potem ko je v nedeljo zvečer vodja stranke Jamina Naftali Benet napovedal, da bo storil vse, da bi dosegel koalicijski dogovor z Lapidom. Dogovorila naj bi se, da bo najprej dve leti premierski položaj zasedal Benet, drugi dve leti pa Lapid.

Po besedah Netanjahuja bi takšna koalicija ogrozila nacionalno varnost: "Ne sestavljajte leve vlade. Takšna vlada bi ogrozila varnost in prihodnost Izraela." Dodal je, da Benet zavaja javnost, opozicijsko potezo pa označil za "prevaro stoletja", poroča BBC.

Vodja Ješ Atida si je do zdaj zagotovil podporo 57 poslancev v 120-članskem izraelskem parlamentu. Za večino potrebuje še podporo štirih. Pri tem računa predvsem na arabske stranke, ki še niso pojasnile svojega stališča. Ena od možnosti je oblikovanje manjšinske vlade, ki bi bila sprejemljiva za arabske poslance.

Netanjahu na položaju od leta 2009

Lapidu se mandat za sestavo vlade izteče v sredo opolnoči. Predsednik Reuven Rivlin mu ga je podelil, potem ko trenutnemu premierju Netanjahuju po zmagi na marčnih volitvah ni uspelo sestaviti vlade.

Če bo 57-letnemu vodji opozicije, čigar stranka je na volitvah osvojila drugo mesto, uspelo sestaviti vlado, se bo moral zdajšnji premier po več kot desetletju posloviti s položaja. Zasedel ga je leta 2009. Pred tem je izraelsko vlado vodil že med letoma 1996 in 1999.