Kitajski ladjar Cosco ima v pristanišču Khalifa svoj terminal. Foto: Reuters
Kitajski ladjar Cosco ima v pristanišču Khalifa svoj terminal. Foto: Reuters

Časnik Wall Street Journal poroča, da so satelitski posnetki pristanišča Khalifa razkrili sumljiva gradbena dela znotraj tovornega terminala, ki ga upravlja kitajsko ladjarsko-logistično podjetje Cosco. Med dokazi, ki jih navajajo, je ogromna gradbena jama za večnadstropno stavbo in dejstvo, da si je nekdo močno prizadeval, da gradbišče kar se da skrije in prekrije.

Bidnova administracija se je nemudoma sestala z emiratskimi oblastmi, ki naj ne bi vedeli za gradnjo, navaja poročilo. Ameriški predsednik Joe Biden naj bi se med majem in avgustom sestal s princem Abu Dhabija Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom, konec septembra pa sta ameriški svetovalec za državno varnost Jake Sullivan in koordinator Bele hiše za Bližnji vzhod Brett McGurk odpotovala v ZAE in osebno seznanila tamkajšnje oblasti z dokazi ameriških obveščevalnih služb.

Po tem, ko so ameriški organi nedavno pregledali gradbišče v Khalifi, so bila gradbena dela ustavljena, navaja poročilo, do katerega prihaja štiri leta po tem, ko je kitajska mornarica v Djiboutiju vzpostavila svoje prvo oporišče na tujem.

"ZAE nikdar ni imela s Kitajsko kakršnega koli dogovora, niti namere ali pogovorov, da bi gostila na svojem ozemlju kitajsko vojaško oporišče ali kakršno koli drugo izpostavo," je povedal višji član ameriške uprave za Wall Street Jornal. "Emiratske oblasti so bile jasne, da iz te moke ne bo kruha. Za kaj več se morate obrniti nanje. ZDA pa do povsem predane našemu dolgoletnemu partnerstvu z ZAE.”

Biden in kitajski predsednik Ši Džinping sta se na virtualnem vrhu ta teden dogovorila, da poskušata vzpostaviti dialog. Foto: Reuters
Biden in kitajski predsednik Ši Džinping sta se na virtualnem vrhu ta teden dogovorila, da poskušata vzpostaviti dialog. Foto: Reuters

Biden in Ši Džinping oprezno na pogovorih

Poročilo je zadnji indic vse bolj očitnega rivalstva med Kitajsko in ZDA. V petek, isti dan, ko je bilo poročilo objavljeno, je State Department po incidentu med kitajsko vojaško ladjo in filipinskimi oskrbovalnimi ladjami v Južnem Kitajskem morju opozoril Peking, da bodo ZDA v primeru kitajskega napada na tistem območju posredovale. Ob tem so kitajsko uporabo vodnega topa označili za "nevarno, provokativno in neupravičeno" dejanje.

“Glavna karakteristika trenutnih ameriško-kitajskih odnosov je tekmovalnost. Tekmujemo povsod. Verjamemo, da je možno tekmovati in konkurirati na zdrav način, a hkrati predsednik Biden priznava, da bo potrebno vzpostaviti določene varovalke, ki bodo zagotovile, da se odnos ne sprevrže v nevarno področje konfrontacije," je na ameriškem mirovnem institutu povedal koordinator Bele hiše za indo-pacifiško regijo Kurt Campbell.

Ob tem je dodal, da sta se Biden in kitajski predsednik Ši Džinping na virtualnem vrhu ta teden dogovorila, da poskušata vzpostaviti vsaj nekakšen dialog med predstavniki obeh držav, s čimer naj bi zmanjšali tveganje konflikta, še posebej, ko gre za jedrsko orožje. “Mislim, da je predsednik Ši nakazal, da je pripravljen na dialog, mislim pa tudi, da bo šele čas pokazal, kako resno misli,” je še dodal Campbell, ki je bil prisoten na srečanju obeh voditeljev.