Nizar Banat je bil oster kritik samoupravnih oblasti, ki tesno sodelujejo z Izraelom. Foto: EPA
Nizar Banat je bil oster kritik samoupravnih oblasti, ki tesno sodelujejo z Izraelom. Foto: EPA

V Ramali, sedežu palestinskih samoupravnih oblasti na okupiranem Zahodnem bregu, je prišlo do spopadov med palestinsko policijo in stotinami protestnikov, ki so zahtevali odstop 85-letnega palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Protestnik Ismat Mansur je po poročanju Al Džazire dejal, da je bila Banatova smrt zgolj "vrh ledene gore". Samoupravne oblasti je obtožil korupcije in zahteval izvedbo volitev.

Med transparenti so bili tudi takšni s preprostim napisom "odidi", namenjeni Abasu.
Policisti v protiizgredni opremi so blokirali ulice. Protestniki so nanje metali kamne, policisti pa so uporabili solzivec.

Na protestih v preteklih dneh je policija zoper protestnike uporabljala tudi šok granate, novinarka portala Middle East Eye Šata Hamad pa je dejala, da so policisti "namerno napadali" novinarje ter da so protestnike napadali tudi policisti v civilnih oblačilih.

Na ulicah so se zbrali tudi Abasovi podporniki, ki so vzklikali "Ljudje hočejo Abasa za predsednika".

Sorodna novica "Palestinske volitve bodo potekale v zelo zatiralskem vzdušju"

Aretiranega Banata tepli po glavi s palicami

Proteste je sprožila Banatova smrt. Njegova družina je sporočila, da je v četrtek ponj prišlo okoli 25 policistov, ki so zoper njega najprej uporabili solzivec, nato pa so ga po glavi pretepali z gumijevkami in železnimi palicami in kasneje odpeljali. Njegovo smrt so potrdili nekaj ur po aretaciji.

Zdravnik, ki je izvedel obdukcijo, Samir Abu Zarzur, je potrdil, da so poškodbe na Banatovem telesu kazale, da so ga pretepali po glavi, prsih, vratu, nogah in rokah ter da je umrl manj kot uro po aretaciji.

Banat je bil močno kritičen do samoupravnih oblasti pod vodstvom Abasa. Opozarjal je na tesno sodelovanje palestinskih oblasti z Izraelom, ki okupira palestinska ozemlja, kar številni Palestinci dojemajo kot izdajo, in korupcijo.

Ubiti je bil kandidat na volitvah za zakonodajni svet palestinske oblasti, ki naj bi se odvile maja, a jih je aprila Abas preklical. Njegovega pogreba v petek se je udeležilo več deset tisoč ljudi.

Kritiki samoupravnih oblasti, ki so nastale na podlagi sporazumov med Izraelom in Palestinsko osvobodilno organizacijo v devetdesetih letih, pravijo, da so zgolj podizvajalec izraelske okupacije. Obtožujejo jo korupcije in nedemokratičnosti.

Palestinske samoupravne oblasti pod vodstvom Abasa nadzirajo manjši del okupiranega Zahodnega brega, medtem ko Gazo nadzira rivalski Hamas.

Zahodne države podpirajo oblasti v Ramali, tako finančno kot politično in z urjenjem njenih represivnih organov.