Prizor iz izraelskega naselja Beeri, v katerem je izraelski tank ubil 13 Izraelcev. Foto: EPA
Prizor iz izraelskega naselja Beeri, v katerem je izraelski tank ubil 13 Izraelcev. Foto: EPA

Harec je točno devet mesecev od vdora, v katerem je bilo ubitih približno 1200 ljudi, še 250 pa je bilo ugrabljenih in odpeljanih v Gazo, objavil poročilo, da je vojska izvajanje omenjene direktive ukazala na treh vojaških točkah, ki jih je napadlo palestinsko gibanje Hamas. Pri tem so bila morebiti ogrožena tudi življenja civilistov, poroča Guardian.

A vojska takšnih napadov ni izvajala le na območju vojaških točk. Približno štiri ure po začetku palestinskega vdora je bil izdan ukaz, naj vsi bataljoni na tem območju začnejo obstreljevati v smeri Gaze. Ukaz, ki je bil znotraj vojske močno kritiziran, naj bi izdal brigadni general Avi Rosenfeld.

Vojska takrat ni imela celotne slike glede vseh svojih sil in civilistov na območju. Ljudje so bili tako na odprtem kot med drevesi ob meji, kjer so se skrivali pred palestinskimi borci, poroča Harec.

Približno pet ur po začetku palestinskega napada pa je izraelska vojska ob Gazi prejela ukaz, da se "niti eno vozilo ne sme vrniti v Gazo".

Harec sicer poroča, da takrat vojska ni poznala obsega ugrabitev ob meji z Gazo, je pa vedela, da je bilo vpletenih veliko ljudi.

A vir v južnem poveljstvu izraelske vojske je za časopis dejal: "Takrat so vsi vedeli, da bi lahko ta vozila prevažala ugrabljene civiliste ali vojake ... Vsi so vedeli, kaj je pomenilo ne dopustiti, da se katero koli vozilo vrne v Gazo."

Harec poroča, da ni jasno, ali so bili kot posledica teh ukazov poškodovani kakšni izraelski vojaki ali civilisti, a dokumenti in pričevanja vojakov ter srednjih in višjih častnikov kažejo, da je šlo za razširjeno prakso na tisti dan.

Ugrabljeni v nevarnosti zaradi izraelskega streljanja

Časopis poroča tudi, da podatki kažejo, da so bili številni ugrabljeni v nevarnosti zaradi izraelskega streljanja, čeprav sami niso bili tarče.

Navedbe, da je izraelska vojska morda uveljavila direktivo Hanibal, da bi Hamasovim borcem preprečila vrnitev v Gazo z ujetniki, so se pojavile že januarja.

Medtem ko je bila direktiva po poročanju Guardiana do oktobra lani uveljavljena le, ko je šlo za vojake, je ravnanje izraelske vojske 7. oktobra sprožilo vprašanja glede postopkov, ki so povzročili civilne žrtve.

Tak primer je bil v naselju Beeri, ko je brigadni general Barak Hiram tanku ukazal, naj strelja na hišo, v kateri so bili tako Hamasovi borci kot 14 Izraelcev. Pri tem je 13 Izraelcev umrlo, poroča Guardian.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da vojska opravlja notranjo preiskavo glede dogodkov 7. oktobra in v obdobju pred napadom.

ZN-ova preiskava je medtem prejšnji mesec ugotovila, da je izraelska vojska 7. oktobra verjetno ubila več kot 12 izraelskih državljanov.

Protest za izpustitev talcev v Izraelu. Foto: Reuters
Protest za izpustitev talcev v Izraelu. Foto: Reuters

V Tel Avivu protest za izpustitev talcev

V Izraelu je devet mesecev po napadu potekalo več zborovanj, na katerih so zahtevali osvoboditev talcev, ki jih je zajel Hamas. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so protestniki v Tel Avivu zaprli več cest in vzklikali: "Vrnite jih takoj!" Za talce naj bi bilo še vedno zajetih 116 ljudi, od katerih naj bi jih bilo 42 po podatkih izraelske vojske mrtvih.

Že več tednov v Izraelu, zlasti v Tel Avivu, potekajo protesti proti vladi premierja Benjamina Netanjahuja, od katere demonstranti zahtevajo, naj doseže vrnitev talcev.

Protesti so v Izraelu potekali že v soboto zvečer, protestniki so zaprli eno od avtocest, policija pa jih je razgnala z vodnim topom. Foto: Reuters
Protesti so v Izraelu potekali že v soboto zvečer, protestniki so zaprli eno od avtocest, policija pa jih je razgnala z vodnim topom. Foto: Reuters