Protest študentov pred tehnološko univerzo v Teheranu. Foto: Reuters
Protest študentov pred tehnološko univerzo v Teheranu. Foto: Reuters

22-letnico je v torek med družinskim obiskom v Teheranu aretirala moralna in verska policija zaradi njene "neislamske" obleke ter jo odpeljala na policijsko postajo. Po poročilih policije je tam zaradi nenadne odpovedi srca omedlela in nato padla v komo. Prepeljali so jo v bolnišnico, kjer pa je po treh dneh v komi v petek umrla.

A po spletu je zakrožila drugačna različica dogodkov. Žensko naj bi policija aretirala, ker se njena naglavna ruta, ki je za ženske v Iranu po islamski revoluciji leta 1979 obvezna, ni dobro prilegala obrazu in je bilo videti nekaj pramenov las. Po aretaciji naj bi zaradi udarcev v glavo utrpela možganske krvavitve, nakar je padla v komo in umrla.

Pretepli naj bi jo že kmalu po aretaciji v policijskem avtomobilu, pri čemer je z glavo udarila v šipo, kar je sprožilo krvavitve. Klinika, kamor so jo prepeljali, je na družbenem omrežju Instagram zapisala, da je bila Mahse Amini možgansko mrtva že ob torkovem prihodu v bolnišnico, a je bila ta objava pozneje izbrisana.

Policija je to odločno zanikala že v petek, znova pa tudi danes, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Vodja policije v Teheranu Husein Rahimi je zatrdil, da so očitki "neutemeljeni" in da 22-letnici niso ničesar storili, obenem pa spomnil, da imajo v skladu z zakonom nalogo, da ženske opozarjajo na pravila glede oblačenja, ki veljajo v javnosti.

Protesti in solidarnostne geste

Kljub temu se je med ljudmi razširilo ogorčenje. Številni prebivalci za mlado žensko žalujejo na družbenih omrežjih. Pridružile so se jim tudi znane Iranke, ki so si iz protesta oziroma solidarnosti s pokojno postrigle lase ali pa so objavile svoje fotografije brez naglavne rute, poroča DPA. V Teheranu so se med drugim pred univerzo zbrali študentje.

Na sobotnem pogrebu umrle se je zbralo na tisoče ljudi, pri čemer naj bi bilo slišati posamične protestne vzklike proti iranski moralni policiji. V nedeljo in tudi danes so se poleg tega na ulicah več iranskih mest zbrali protestniki.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema navedbe iranskih medijev, je policija proti približno 500 protestnikom, ki so se v nedeljo zbrali v mestu Sanandaj v provinci Kurdistan na severozahodu države, uporabila solzivec, več ljudi pa pridržala.

Nekateri za smrt Mahse Amini neposredno krivijo iranskega vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja. Na družbenih omrežjih se je znova razširil njegov že star govor, v katerem je branil vlogo moralne policije in vztrajal, da je treba ženske prisiliti v spoštovanje strogega islamskega načina oblačenja.

Moralno in versko policijo so kritizirali celo v iranskem parlamentu, kritikam pa so se pridružili nekateri vidni kleriki, med njimi nekdanji predsednik Mohamed Hatami. Po njihovem mnenju incident namreč ni resno škodil le ugledu države, ampak tudi islama.

V Iranu od islamske revolucije leta 1979 veljajo stroga pravila oblačenja za ženske. Vendar jih ženske, zlasti v premožnejših soseskah in velikih mestih, že dolgo ne upoštevajo oziroma jih upoštevajo zelo ohlapno.

Vlada pod predsednikom Ebrahimom Raisijem in skrajni konservativci v parlamentu si že več mesecev prizadevajo za strožje izvajanje zakonov. Moralna policija tako uveljavlja pravila oblačenja, včasih tudi s silo, kar je v zadnjih tednih privedlo do protestov in upiranja žensk.