Lahko Jemenci po osmih letih upajo na konec vojne? Foto: Reuters
Lahko Jemenci po osmih letih upajo na konec vojne? Foto: Reuters

Če bodo pogovori uspešni, naj bi mirovni sporazum sklenili še pred začetkom ramazanskega bajrama 20. aprila, so za Reuters še povedali viri, ki so udeleženi v pogovorih. Savdska in jemenska vlada dogajanja še nista uradno komentirali.

Hutijevci, ki so leta 2014 zrušili mednarodno priznano oblast, nadzirajo severni del Jemna. Šiitski uporniki s podporo Irana trdijo, da se borijo proti korupciji in tujim sovražnikom. Leta 2015 je v državljanski vojni posredovala sunitska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

V osmih letih spopadov je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, kar 80 odstotkov prebivalcev 33-milijonske populacije Jemna je zaradi vojne odvisnih od humanitarne pomoči, več kot polovica nima dovolj hrane.

Napovedani obisk savdske delegacije v Sani kaže na spreminjanje geopolitičnih razmer v regiji, potem ko sta tradicionalna tekmeca Savdska Arabija in Iran prejšnji mesec po petih letih sovražnosti napovedala obnovitev odnosov. Državi sta na nasprotnih straneh v vseh sporih na Bližnjem vzhodu, vključno z Jemnom.

ZN situacijo v Jemnu ocenjujejo za največjo humanitarno katastrofo na svetu. Foto: EPA
ZN situacijo v Jemnu ocenjujejo za največjo humanitarno katastrofo na svetu. Foto: EPA

Pogovori o odprtju pristanišč in politični tranziciji

V Sani se bodo Savdijci in Hutijevci pogovarjali o popolnem odprtju jemenskih pristanišč in letališč, izplačilu plač za javne uslužbence, obnovi in politični tranziciji, so za Reuters še sporočili viri.

Poleg pogovorov med Savdijci in Hutijevci z mediacijo Omana potekajo tudi pogovori z Združenimi narodi. Posebni odposlanec Hans Grundberg se je ta teden v Muscatu srečal s predstavniki Omana in Hutijevcev, s katerimi so prav tako govorili o politični tranziciji. ZN v primeru premirja upajo na vzpostavitev vlade narodne enotnosti.

Konec embarga: v Jemen smejo tudi gnojila in baterije

Znak velikega napredka med stranema je tudi umik omejitev na uvoz v jemenska južna pristanišča. Umik omejitev je potrdila jemenska vlada s podporo Savdske Arabije.

Tovornim ladjam bo po novem dovoljeno vpluti neposredno v pristanišča na jugu brez varnostnega pregleda v Hodajdi, za blago pa razen izjem ne bo več omejitev.

Abu Bakr Abeed, namestnik vodje jemenske gospodarske zbornice, je za Reuters povedal, da bo dovoljen uvoz več kot 500 vrst blaga, vključno z gnojili in baterijami.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je od leta 2015 uvedla stroge omejitve za pretok blaga v Jemen. Država je popolnoma odvisna od uvoza, saj je vojna opustošila gospodarstvo. ZN razmere v Jemnu označujejo za najhujšo humanitarno krizo na svetu.