Savdski prestolonaslednik izvaja kampanjo proti nasprotnikom kraljeve družine. Foto: Reuters
Savdski prestolonaslednik izvaja kampanjo proti nasprotnikom kraljeve družine. Foto: Reuters

Posebno savdsko sodišče za terorizem je savdsko študentko po vrnitvi z univerze v Leedsu najprej obsodilo na tri leta zapora zaradi uporabe spleta za "povzročanje javnih nemirov in destabilizacijo civilne in nacionalne varnosti".

Po poročanju Guardiana ji je nato prizivno sodišče dosodilo strožjo kazen 34 let zapora, potem ko je na zahtevo državnega tožilca preučilo še druge domnevne zločine. Al Šebab naj bi imela še vedno možnost pritožbe na dosojeno kazen.

Mati dveh otrok po navedbah Guardiana ni bila glasna kritičarka savdskih oblasti in ima na Twitterju 2597 sledilcev, med objavami pa je zaslediti zapise glede covida in fotografije njenih otrok.

Nekajkrat je poobjavila tvite savdskih disidentov v tujini, ki so pozivali k izpustitvi političnih zapornikov v Savdski Arabiji. Med drugim je podpornica znane savdske aktivistke Loujain Al Hathloul, ki je že bila zaprta, zdaj pa ima prepoved potovanj v tujino, potem ko se je zavzemala za pravice žensk do vožnje avtomobila.

Aktivisti opozarjali Bidna

Na Instagramu ima zapisano, da je zobni higienik in da je na Leedsu opravljala doktorat. V domovino se je vrnila decembra lani na počitnice in je nameravala nazaj v Združeno kraljestvo odpotovati skupaj z možem ter otrokoma, preden so jo poklicali na zaslišanje in jo aretirali zaradi tvitov.

Obsodba je sledila le nekaj tednov po obisku ameriškega predsednika Joeja Bidna v Savdski Arabiji in opozorilih aktivistov, da bo njegov obisk le še okrepil zatiranje disidentov in borcev za demokracijo v kraljevini.

Kot še piše Guardian, ima savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman v svoji kampanji zatiranja za tarčo uporabnike Twitterja, medtem ko ima hkrati večji delež v tem podjetju prek savdskega državnega investicijskega sklada.