Foto: EPA
Foto: EPA

Podjetje sporoča, da bo povečalo črpanje surove nafte na "največjo vzdržno kapaciteto", na 13 milijonov sodčkov na dan do leta 2027. Načrtujejo tudi povečanje proizvodnje plina za več kot 50 odstotkov do leta 2030. Februarja je Savdska Arabija načrpala nekaj več kot 10 milijonov sodčkov na dan.

Podjetje je v letu 2021 več kot podvojilo dobiček, na 110 milijard dolarjev z 49 milijard v letu prej.

V zadnjih mesecih so cene energentov močno poskočile, saj je povpraševanje preseglo zaloge nafte in plina.

K pritisku, naj se poiščejo dodatni viri energentov, sta prispevali vojna v Ukrajini in nejevolja zaradi zanašanja na Rusijo na področju energentov, poroča BBC.

Odločitev podjetja Saudi Aramco bo verjetno razveselila politične voditelje po svetu, zaskrbljene zaradi učinkov visokih cen energentov.

Prejšnji teden je britanski premier Boris Johnson obiskal Savdsko Arabijo, da bi jo prepričal, naj kratkoročno poveča dobavo nafte na svetovne trge.

Savdska Arabija je največja proizvajalka nafte v Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec), s povečanjem proizvodnje pa bi lahko pomagala zmanjšati cene energentov, ki so trenutno najvišje v zadnjih 14 letih.

A država je obenem tarča obsodb zaradi svojih hudih kršitev človekovih pravic. Vpletena je v vojno v sosednjem Jemnu, kjer izvaja obsežna bombardiranja. Leta 2018 je bil v savdskem konzulatu v Carigradu ubit savdski novinar Džamal Hašokdži, država zapira disidente in aktiviste, množično tudi izvaja smrtne kazni.

Medtem ko britanska konservativna vlada pravi, da je prav, da so glede energentov v stikih s Savdsko Arabijo, opozicijski laburisti opozarjajo, da je vlada zgolj prešla od enega diktatorja, misleč na ruskega predsednika Vladimirja Putina, do druga, in sicer savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.