Foto: EPA
Foto: EPA

Več sto podpornikov gibanja Hezbolah je pred sodno palačo v Bejrutu zahtevalo odstavitev sodnika Tareka Bitarja iz preiskave eksplozije v pristanišču, ki je razdejala Bejrut in ubila 214 ljudi. Hezbolah sodnika obtožuje, da je preiskavo spolitiziral in se osredotočil na šiitske politike, osumljene zanemarjanja varnosti v pristanišču, kar je omogočilo tragedijo.

Iz bližnje soseske Tajoune je bilo slišati strele, kdo je streljal, za zdaj še ni znano. Več ur trajajoče streljanje, v katerem so bili uporabljeni ostrostrelske puške, avtomatsko orožje, pištole in minometi, je spominjalo na prizore iz državljanske vojne v Libanonu v letih 1975–1990. Spopadi so potekali na nekdanji fronti, na meji med šiitskim in krščanskim delom Bejruta.

Libanonska televizija je predvajala posnetke s strelnim orožjem močno oborožene moške.

Libanonska vojska je sicer sporočila, da je hitro izolirala območje in na kraj dogajanja napotila enote, ki iščejo strelce. V vojski so še opozorili, da bodo streljali na vse, ki streljajo s pravimi naboji, in pozvali civiliste, naj zapustijo območje.

Premier Nadžib Mikati je poskušal umiriti protestnike z besedami, naj Libanona ne zvlečejo v nasilje. V mestu s številnimi oklepnimi vozili patruljirajo vojaki, ki so civiliste pozvali, naj zapustijo območje, in jim zagrozili, da se bodo v primeru napada odzvali s streli.

Protestnike je k ohranitvi mirnosti v izjavi pozval tudi Hezbolah in šiitska stranka Amal.

4. avgusta lani je v bejrutskem pristanišču izbruhnil požar, ki je zajel skladišče amonijevega nitrata, kar je povzročilo silovito eksplozijo. Ta je uničila pristanišče in večji del mesta. Eksplodiralo naj bi 2750 ton amonijevega nitrata. Umrlo je 214 ljudi, 600 je bilo ranjenih.