Kurdske sile spremljajo dva pripadnika IS-ja. Foto: EPA
Kurdske sile spremljajo dva pripadnika IS-ja. Foto: EPA

Predstavnik Sirskih demokratičnih sil (SDF) pod vodstvom Kurdov Farhad Šami je sporočil, da so v celoti prevzeli nadzor nad zaporom Al Sina, znanemu tudi pod imenom Gvajran, vsi borci Islamske države pa so se predali.

SDF je pred uradnim sporočilom o prevzemu nadzora sporočil, da so osvobodili 23 paznikov, ki so jih napadalci vzeli za talce, predalo pa se je več kot tisoč islamistov in zapornikov.

Tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je potrdil, da so se spopadi po skoraj šestih dneh končali. Kurdske oblasti so navajale, da med spopadi iz zapora ni pobegnil nihče, a je observatorij navajal, da je pobegnilo večje število zapornikov.

Sorodna novica Spopadi med kurdskimi silami in pripadniki IS-ja ne pojenjajo

Med spopadi je z domov v bližnjih krajih pobegnilo okoli 45.000 civilistov, poroča Reuters.

Število žrtev glede na različna poročila nad 180

Reuters navaja neimenovane uradnike, da je v spopadih umrlo najmanj 200 zapornikov in militantov ter 30 pripadnikov varnostnih sil. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu medtem navaja, da so spopadi zahtevali 181 smrtnih žrtev, od tega 124 pripadnikov IS-ja, 50 kurdskih borcev in sedem civilistov.

Islamska država je napad na zapor začela prejšnji četrtek. Z eksplozivi so naredili luknje v stenah zapora, skozi katere so nato vstopili v zgradbo, da bi osvobodili svoje zaprte pripadnike, poroča BBC. Po navedbah Slovenske tiskovne agencije (STA) naj bi bilo v Gvajranu zaprtih okoli 3500 pripadnikov IS-ja.

Uničenje na objektu zapora Al Sina oz. Gvajran. Foto: EPA
Uničenje na objektu zapora Al Sina oz. Gvajran. Foto: EPA

SDF-u pomagale tudi ameriške sile

Na napad je v ponedeljek odgovorilo več sto pripadnikov SDF-a ter zavezniških varnostnih sil Asayish, ki so s pomočjo ameriških sil prevzeli nadzor nad zaporom. Ameriške sile so sodelovale z bojnimi letali, helikopterji in oklepniki, še navaja BBC.

Poročila o smrtih otrok

Agencija Združenih narodov za otroke Unicef je v torek sporočila, da so prejeli tudi "globoko skrb vzbujajoča sporočila" o smrtih več otrok. V zaporu s skoraj 5000 zaporniki je po navedbah Reutersa zaprtih tudi okoli 850 mladoletnikov.

Ameriška organizacija Human Rights Watch (HRW) je sporočila, da so v stiku z ameriškim in kanadskim zapornikom, ki sta sporočila, da je bilo v operaciji ubitih med 15 in 20 otrok, še poroča BBC.

SDF je prvotno obtoževal IS, da so otroke med spopadi uporabljali za živi ščit. Predstavnik SDF-ja Farhad Šami o usodi otrok v izjavi ni govoril. "Če varnost otrok ne bi bila naša glavna skrb, bi lahko to operacijo s težkim orožjem končali v enem ali dveh dneh," pa je dejal za Voice of America (VoA).

V zaporih na severovzhodu Sirije 12.000 osumljenih članov IS-a

Human Rights Watch navaja, da je SDF na severovzhodu Sirije, kjer je največji zapor prav Gvajran, zaprl približno 12.000 moških in fantov, osumljenih pripadnosti Islamski državi. Med njimi je tudi med 2000 in 4000 tujcev iz skoraj 50 različnih držav. Številni zaporniki so opozorili na nehumane razmere v zaporih, kar pa kurdske sile zanikajo.

Arabci opozarjajo na rasno diskriminacijo

Kurdska administracija naj bi sicer na severovzhodu Sirije v zaporih zadrževala tudi številne mlade Arabce, ki so nasprotovali prisilnemu vojaškemu vpoklicu ali organizirali proteste proti vladavini pod vodstvom Kurdov. Zaradi množičnih pridržanj v zadnjih letih je po navedbah Reutersa med arabskimi plemeni vse več negodovanja, ki kurdske sile obtožujejo rasne diskriminacije, kar pa kurdske sile zanikajo.

Oblačila naj bi domnevno pripadala ubežnikom iz zapora. Foto: EPA
Oblačila naj bi domnevno pripadala ubežnikom iz zapora. Foto: EPA

V taboriščih 60.000 žensk in otrok

Kurdske sile na severovzhodu Sirije v slabo vzdrževanih taboriščih zadržujejo tudi približno 60.000 sirskih in tujih žensk in otrok, ki so družinski člani osumljenih sodelovanja z IS-jem.

Kalifat Islamska država, razglašen leta 2014, je nekoč obsegal velike dele Iraka in Sirije. Po petih letih vojaških operacij lokalnih in številnih mednarodnih sil je bil njen zadnji del na vzhodu Sirije uničen marca 2019.

OPCW: IS leta 2015 uporabljal kemično orožje

V napadu skrajne skupine Islamska država (IS) leta 2015 na severu Sirije je bil uporabljen bojni strup iperit, je medtem sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). V napadu na sirsko mesto Marea je bilo takrat ranjenih najmanj 20 ljudi, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Marea v sirski pokrajini Alep blizu turške meje, ki je bilo pod nadzorom opozicije, je bilo 1. in 3. septembra 2015 obstreljeno z območij pod nadzorom IS-ja, je sporočil OPCW s sedežem v Haagu.

"Marea je bila obstreljena tako s konvencionalnim strelivom kot tudi s projektili, napolnjenimi s kemikalijami," so zapisali. Njihove izjave temeljijo na poročilu misije za ugotavljanje dejstev (FFM), ki preiskuje kemične napade v Siriji.

V Siriji hudi spopadi med kurdskimi silami in IS-jem