Sirski predsednik s prvim možem Abu Dabija. Foto: Reuters
Sirski predsednik s prvim možem Abu Dabija. Foto: Reuters

Asad se je srečal s kronskim princem Abu Dabija šejkom Mohamedom bin Zayed al Nahyanom, ki je poudaril, "da je Sirija osnovni steber arabske varnosti in da si v ZAE želijo okrepiti sodelovanje z njo." Srečal se je tudi z dubajskim vladarjem, šejkom Mohammedom bin Rašid al Maktoumom.

V Washingtonu so se na obisk odzvali ostro, State Department je zapisal, da so "globoko razočarani" nad obiskom, ki so ga označili kot očiten poskus legitimizacije Bašarja Al Asada. Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je znova poudaril, da Washington nasprotuje vsakršnim prizadevanjem za normalizacijo odnosov ali rehabilitacijo Asada. Ob tem je dejal, da ZDA ne bodo umaknile sankcij proti Siriji, dokler ne bo narejen napredek na poti političnega iskanja rešitve konflikta. "Države, ki razmišljajo o sodelovanju z Asadovim režimom, pozivamo, naj pazljivo pretehtajo grozljiva grozodejstva, ki jih je ta režim izvedel proti Sircem v zadnjem desetletju, in prizadevanja režima, da še naprej onemogoča prihod tako potrebovane humanitarne pomoči in varnosti." Washington je izrazil zaskrbljenost že novembra, ko je zunanji minister ZAE-ja obiskal Sirijo in se v Damasku srečal z Asadom.

Med vojno je Asad odšel na obisk le v Iran in Rusijo, ki sta njegovi tesni zaveznici. Kot navaja Reuters, je Bidnova administracija izgubila svoj politični kapital v Riadu in Abu Dabiju s tem, ko ni upoštevala njunih skrbi glede regionalnega tekmeca Irana, ko je ustavila podporo vojni v Jemnu in ko je zaostrila pogoje za prodajo ameriškega orožja zalivskim državam.

Kot poroča emiratska novinarska agencija WAM, sta sogovornika poudarila pomen "ohranjanja teritorialne integritete Sirije in umik tujih sil." V Siriji imajo še vedno svoje vojake Rusija, Iran, Turčija in ZDA. Govorila sta tudi o politični in humanitarni podpori Siriji in njenim državljanom. Kot navaja agencija, je šejk Mohamed "izrazil želje, da bi ta obisk tlakoval pot dobroti, miru in stabilnosti v Siriji in celotni regiji."