Vojaške vaje turške vojske leta 2017 na območju blizu iraškega Kurdistana. Foto: EPA
Vojaške vaje turške vojske leta 2017 na območju blizu iraškega Kurdistana. Foto: EPA

Podoben napad naj bi Turčija izvedla tudi v Siriji, kjer so bili po navedbah kurdskih oblasti ubiti štirje pripadniki Sirskih demokratičnih sil (SDF).

Protiteroristična služba iraškega Kurdistana je sporočila, da so bili v turškem napadu na njihovo vozilo v pokrajini Sulejmanija ubiti štirje borci stranke PKK, še en pa je bil ranjen. Župan okrožja Šarbažer Šaho Othman je sporočil, da je bilo vozilo v desetih minutah napadeno dvakrat.

Turčija že dalj časa izvaja operacije na severu Sirije in Iraka, kjer ima tudi več oporišč. Napadi so uperjeni proti sirskim kurdskim enotam YPG, ki tvorijo glavnino SDF-a, in prepovedani stranki PKK, ki v Turčiji vodi desetletja dolg upor. Ankara obe skupini obravnava kot teroristični skupini.

Oblasti v Bagdadu in iraškem Kurdistanu so že večkrat obtožili, da tolerirajo turške vojaške dejavnosti v zameno za nadaljnje tesno gospodarsko sodelovanje z Ankaro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iraški predsednik naj bi z Erdoganom govoril o upravljanju voda

Urad iraškega predsednika vlade Mohameda Šije Al Sudanija je pred kratkim napovedal obisk turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Datum obiska za zdaj še ni znan, srečanje pa bo najverjetneje osredotočeno na gospodarsko sodelovanje in občutljivo vprašanje upravljanja voda.

Bagdad namreč opozarja, da so jezovi, ki jih je Turčija zgradila na glavnih rekah, ki si jih deli z Irakom, v zadnjih letih prispevali k hudemu pomanjkanju vode v državi.