Razseljeni palestinski otrok pred ruševinami v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: EPA
Razseljeni palestinski otrok pred ruševinami v Han Junisu na jugu Gaze. Foto: EPA

Vojska je izvedla napade v severni, osrednji in južni Gazi. Kot poroča Al Džazira je Izrael z letali in topništvom bombardiral evakuacijske centre in domove na severu, v osrednji Gazi je napadel predvsem begunsko taborišče Nusejrat, na jugu pa Rafo.

Ponoči so izraelske sile napadle tudi begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze. V napadu so bili ubiti namestnik direktorja civilne zaščite Abu Al Abd Morsi in pet njegovih družinskih članov. Njegova družina je bila večkrat razseljena.

V zadnjih 11 mesecih je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 83 pripadnikov civilne zaščite. Izrael tudi onemogoča vstop mehanizacije in opreme, potrebne za odstranjevanje ruševin stavb, ki jih poruši izraelska vojska in pod katerimi je zakopanih tisoče Palestincev.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi so izraelske sile od 7. oktobra ubile najmanj 40.971 ljudi, od tega približno 16.500 otrok. Še 94.761 ljudi je bilo ranjenih, približno 10.000 jih je pogrešanih.

Trije naseljenci ubiti na mostu med Palestino in Jordanijo

Na mostu Allenby, ki povezuje palestinski Zahodni breg, ki je pod izraelsko okupacijo, in Jordanijo, so bili ubiti trije ljudje.

Gre za varnostnike iz nezakonitih izraelskih judovskih naselbin na Zahodnem bregu Ma'ale Efraim in Na'ama.

Napad se je zgodil na območju prehoda za komercialni tovor, ki je edina izhodna točka za Palestince z Zahodnega brega, ki želijo potovati v tujino, poroča Al Džazira.

Izraelska vojska je sporočila, da je začel streljati voznik tovornjaka, nato pa so ga ubili. Voznik je prišel z jordanske strani, je dodala vojska.

Izraelska vojska in Hezbolah se več mesecev medsebojno obstreljujeta. Foto: Reuters
Izraelska vojska in Hezbolah se več mesecev medsebojno obstreljujeta. Foto: Reuters

V izraelskem raketnem napadu na jugu Libanona ubiti trije reševalci

V izraelskem raketnem napadu so bili v soboto na jugu Libanona po navedbah libanonskih zdravstvenih oblasti ubiti trije reševalci, dva pa ranjena. Hezbolah je v odgovor obstreljeval naselje Kirjat Šmona na severu Izraela.

Izrael je izvedel več napadov na Libanon. Libanonsko ministrstvo za zdravje je v soboto sporočilo, da so bili v napadu v vasi Frun na jugu države ubiti trije reševalci, dva pa ranjena, eden od njiju kritično.

Tarča napada je bila po navedbah ministrstva libanonska ekipa civilne zaščite, ki je gasila požare, nastale zaradi nedavnih izraelskih napadov, medtem ko je izraelska vojska v zvezi s tem napadom pojasnila, da je "odstranila teroriste" gibanja Amal, ki je zaveznik Hezbolaha v Frunu.

Izraelska vojska je sporočila, da so njene letalske sile zjutraj napadle vojaške cilje Hezbolaha na jugu Libanona.

Kot so zapisali v sporočilu izraelske vojske, so izvedli niz napadov na tarče na območju Ajtaruna, Marun el Rasa in Jaruna, poleg tega pa prestregli več izstrelkov, ki so bili ponoči iz Libanona izstreljeni proti izraelskemu ozemlju.

Hezbolah pa je sporočil, da je zgodaj zjutraj obstreljeval naselje Kirjat Šmona na severu Izraela kot odgovor na napade Izraela, predvsem tistega, v katerem so bili ubiti reševalci. Iz Izraela ne poročajo o poškodovanih ali hujši škodi, poroča Al Džazira.

Libanonski premier Nadžib Mikati je napad obsodil in v izjavi dejal, da je "ta nova agresija na Libanon očitna kršitev mednarodnih zakonov".

Na mejnem prehodu med Zahodnim bregom in Jordanijo ubiti trije Izraelci