Slovesnosti v Teheranu se je udeležila množica ljudi. Foto: Reuters
Slovesnosti v Teheranu se je udeležila množica ljudi. Foto: Reuters

Solejmani je vodil sile Kuds, enoto revolucionarne garde za operacije v tujini, Muhandi pa je bil namestnik vodje milice Hašed. Gre za z Iranom povezano skupino, ki je bila na začetku paravojaška sila, nato pa se je vključila v iraške varnostne sile.

Napad je odredil takratni ameriški predsednik Donald Trump, češ da Solejmani predstavlja neposredno grožnjo ameriškemu osebju v Iraku, državi, razpeti med ZDA in Iranom. V napadu letalnika je bil zadet avtomobil, v katerem sta v bližini letališča v Bagdadu potovala Solejmani in Muhandi.

Pet dni pozneje je Iran izstrelil rakete na letalsko oporišče v Iraku, ki je gostilo ameriške sile, in še eno blizu Erbila na severu države. Pomotoma so iranske oblasti tudi sestrelile ukrajinsko potniško letalo, pri čemer je umrlo vseh 176 ljudi na krovu.

Odtlej so bile ameriške varnostne, vojaške in diplomatske točke po Iraku tarča še več napadov z raketami in bombami, za katere Zahod krivi proiranske frakcije.

Na bagdadskem letališču je potekalo bedenje. Foto: Reuters
Na bagdadskem letališču je potekalo bedenje. Foto: Reuters

Pripadniki iraške milice Hašed al Šabi so v nedeljo zvečer v počastitev spomina na dvojico na letališču v Bagdadu priredili bedenje. Zbralo se je več sto ljudi, tako moških, žensk kot otrok. V rokah so držali fotografije Solejmanija in Muhandija ter zastave Hašeda in ob uničenem vozilu, ki ostaja na ogled na prizorišču napada, prižigali sveče.

Že pred tem se je v soboto na spominski slovesnosti v središču Bagdada zbralo več tisoč podpornikov Hašeda.

Teheran je že v nedeljo pozval Združene narode k obsodbi umora. "Združeni narodi bi morali izčrpati vse svoje možnosti, vključno v obliki resolucije, za obsodbo tega dejanja terorizma in da bi se izognili takim zločinom v prihodnje," je v pismu, ki so ga objavili iranski mediji, zapisal podpredsednik Mohamed Dehgan.

Iz Izraela medtem na današnjo obletnico poročajo o napadu proiranskih hekerjev na spletno stran časnika Jerusalem Post in račun časnika Maariv na Twitterju.

Namesto novic se je na obeh prikazovala podoba izraelskega jedrskega reaktorja v mestu Dimona, ki ga zadene raketa. Ta je izstreljena iz roke, sklenjene v pest in s prepoznavnim prstanom, kakršnega je nosil tudi Solejmani. Zraven se je v angleščini in hebrejščini izpisal napis: "Blizu smo vam tudi tam, kjer ne mislite na to."