Ajatola Abasali Solejmani. Nagib strelca ni znan. Foto: EPA
Ajatola Abasali Solejmani. Nagib strelca ni znan. Foto: EPA

V sredo, ko je bil ustreljen, je bil Solejmani v banki na osebnih opravkih. Posnetki nadzornih kamer kažejo, da je sedel na stolu, oblečen v tradicionalno temno ogrinjalo z belim turbanom.

K njemu je s hrbta pristopil moški srednjih let, oblečen v modrobelo uniformo, oborožen s puško, nato pa vanj večkrat ustreli.

Strelca nato razorožita moška, od katerih je eden oblečen v zeleno uniformo.

Guverner province je dejal, da je bil napadalec, ki so ga aretirali, varnostnik v banki in da je njegov nagib za napad neznan, poroča BBC. Policijska preiskava dogodka poteka, trenutni podatki pa naj bi kazali, da ni šlo za teroristični napad.

Ajatola Solejmani je bil eden od 88 klerikov v Skupščini strokovnjakov, ki imenuje vrhovnega voditelja. Ta organ tudi nadzira delo vrhovnega voditelja in ga lahko teoretično tudi odstavi, če ne more opravljati svojih nalog.

Abasali Solejmani je bil pred tem tudi osebni predstavnik trenutnega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja v nemirni jugovzhodni provinci Sistan-Balučistan. Leta 2019 je odstopil s položaja po 17 letih.

BBC poroča, da je bil Solejmani, ki je imel več kot 70 let, pripadnik trde struje, ki je pozival k ločitvi spolov v vseh javnih prostorih v Islamski republiki, tudi na delovnih mestih.

Lani aprila sta bila v šiitskem svetišču v severovzhodnem mestu Mašad v napadu z nožem ubita dva klerika, tretji pa je bil ranjen. Junija je bil zaradi tega z obešanjem usmrčen etnični Uzbek, policija pa ni razkrila njegovega nagiba.