Trgovci na eni od ulic v Teheranu so se pridružili stavki in protestno zaprli svoja vrata. Foto: Reuters
Trgovci na eni od ulic v Teheranu so se pridružili stavki in protestno zaprli svoja vrata. Foto: Reuters

Iransko sodišče v Teheranu je sporočilo, da je eden od neimenovanih "izgrednikov" z avtomobilom zadel in ubil policista, drugi je posedoval nož in pištolo, tretji je oviral promet in povzročal "teror", četrti pa je obsojen zaradi napada z nožem, BBC povzema poročanje iranske sodne tiskovne agencije Mizan.

Vsa našteta kazniva dejanja sicer po iranskem pravosodnem sistemu sodijo v kategorijo "sovraštva do Boga", ki je poleg "korupcije na Zemlji" ena izmed obtožnic, za katere je predvidena smrtna kazen.

V nedeljo je iransko sodišče na smrt obsodilo protestnika, ki je požgal vladno poslopje. Skupno število na smrt obsojenih protestnikov se je tako povzpelo na pet.

Novi protesti v Teheranu

V torek je izbruhnil nov val protestov, potem ko so aktivisti pozvali k trem dnem demonstracij in stavk v spomin na krvavi november - lanskoletno zatrtje množičnih protestov, ki so izbruhnili po podražitvi cen goriva. V zadnjem valu protestov naj bi bilo ubitih sedem ljudi.

V torek se je v prestolnici Teheran na eni izmed postaj podzemne železnice zbrala množica ljudi, ki je vzklikala, da bo vrhovni voditelj Hamenej "strmoglavljen". Na posnetkih je videti tudi zažiganja naglavnih rut, ki jih morajo nositi ženske. Proti protestnikom je posredovala policija.

Kurdska organizacija: Protestniki prevzeli nadzor nad mestom Bukan

V sredo so protesti potekali tudi v mestu Kamjaran v provinci Kurdistan, kjer so varnostne sile ubile protestnika, navaja kurdska skupina za človekove pravice Hengaw. Še dva človeka naj bi ubili v bližnjem mestu Sanandadž. Protestniki so medtem po navedbah Hengawa prevzeli nadzor nad mestom Bukan v provinci Zahodni Azerbajdžan.

V jugozahodni provinci Huzestan medtem poročajo o napadu na tržnici v mestu Izeh. Državni mediji poročajo o terorističnem napadu, v katerem je bilo ubitih pet ljudi, med njimi tudi otrok in dva pripadnika milice Basidž. Poluradna tiskovna agencija Tasnim medtem poroča, da so protivladni protestniki v mestu zažgali semenišče.

Aretiranih skoraj 16.000 protestnikov

Množični protesti v Iranu so se začeli po smrti 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev v glavo. Policija zavrača krivdo za njeno smrt.

Po navedbah Tiskovne agencije aktivistov za človekove pravice (HRANA) je bilo med devet tednov trajajočimi protesti ubitih 348 protestnikov ter 43 pripadnikov varnostnih sil, 15.900 ljudi je bilo aretiranih. Iranske oblasti proteste označujejo za "nemire", ki jih podpirajo tuje sile.