Zama so iranske oblasti obtoževale več stvari, med drugim spodbujevanja nasilja, vohunjenja in korupcije. Francija in organizacije za človekove pravice so odločitev o njegovi usmrtitvi obsodile. Foto: Reuters
Zama so iranske oblasti obtoževale več stvari, med drugim spodbujevanja nasilja, vohunjenja in korupcije. Francija in organizacije za človekove pravice so odločitev o njegovi usmrtitvi obsodile. Foto: Reuters

Po poročanju iranske televizije, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, so "direktorja protirevolucionarne mreže Amadnews" obesili v jutranjih urah, potem ko je vrhovno sodišče potrdilo kazen.

Iranska revolucionarna garda je oktobra lani sporočila, da so Zama aretirali. Kot so sporočili, so ga ujeli v "kompleksni operaciji z uporabo obveščevalnega zavajanja," niso pa povedali, kje je bila ta operacija, poroča Reuters.

Pri tem so zatrjevali, da je Zama usmerjala francoska obveščevalna služba. Po poročanju iranske državne televizije naj bi bil Zam pod zaščito obveščevalnih služb več držav.

Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je v odzivu na usmrtitev izrazila ogorčenje. "RSF je ogorčen nad novim zločinom iranskega pravosodja," so sporočili. Ob tem so dodali, da so visoko komisarko Združenih narodov za človekove pravic Michelle Bachelet že oktobra opozorili, da Zamu grozi usmrtitev.

Zama, sina proreformističnega šiitskega klerika, so uradno obtožili "korupcije na Zemlji", kar je v skladu z iransko zakonodajo eno od najhujših kaznivih dejanj. Junija so ga obsodili na smrt.

Iranska uradna tiskovna agencija Irna je poročala, da je bil 42-letni Zam obsojen zaradi vohunjenja za Francijo in neimenovano državo v regiji, sodelovanja s "sovražno vlado Amerike", delovanja proti "varnosti države", žaljenja "svetosti islama" in spodbujanja nasilja med protesti 2017.

Med protivladnimi protesti decembra 2017 in januarja 2018 v Iranu, ki so jih spodbudile slabe gospodarske razmere v državi, je bilo po uradnih podatkih ubitih 21 ljudi, več tisoč je bilo aretiranih. Iranske oblasti so za spodbujanje neredov in protestov obtožile Savdsko Arabijo, ZDA in nasprotnike vlade, ki živijo v tujini.

Zam, ki naj bi takrat živel v Parizu, je prek platforme Telegram vodil program Amadnews, ki je imel več kot milijon sledilcev. Telegram je leta 2018 ukinil program Amadnews zaradi domnevnega spodbujanja nasilja, a se je program vrnil pod drugim imenom.