Posledice izraelskega napada na Nabatije na jugu Libanona. Foto: EPA
Posledice izraelskega napada na Nabatije na jugu Libanona. Foto: EPA

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je število smrtnih žrtev napada na vas Aito naraslo na 21. Osem ljudi je ranjenih.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi Izrael v vasi zadel stanovanjsko stavbo. Prostovoljci Rdečega križa iščejo ljudi, ki bi bili lahko ujeti pod ruševinami. Libanonska vojska je na območju vzpostavila varnostni kordon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aito je vas v večinsko krščanskem okrožju Zgarta na severu Libanona. Do zdaj so bili izraelski napadi večinoma osredotočeni na pretežno šiitska območja, v katerih je dejavno gibanje Hezbolah.

Izrael je medtem po navedbah lokalnih medijev danes napadel tudi kraje Karajeb, Tir in Nmairie na jugu Libanona. Izraelska vojska podrobnosti o napadih ni podala, sporočila je le, da "nadaljuje operativne dejavnosti proti teroristični infrastrukturi na jugu Libanona".

Medtem je izraelska vojska sporočila, da je iz Libanona proti Izraelu poletelo več raket, v osrednjem Izraelu, vključno s Tel Avivom, pa so se oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade. Vojska je dodala, da je zračna obramba prestregla več izstrelkov.

Hezbolah je medtem sporočil, da je v odgovor na "izraelske napade na libanonska mesta, vasi in civiliste" več raket izstrelilo proti mestu Safed na severu Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je pred tem sporočila, da je bilo proti mestu Karmiel na severu države izstreljenih 15 raket. Zračna obramba jih je večino sestrelila, poroča BBC.

V napadu Hezbolaha ubiti štirje izraelski vojaki

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je v nedeljo potrdilo, da so napadli vojaško oporišče brigade Golani v bližini mesta Binjamina, ki leži med Tel Avivom in Hajfo. Po trditvah izraelske vojske je bilo v napadu poleg štirih žrtev ranjenih še sedem vojakov. Skupno je bilo v napadu ranjenih 61 ljudi, od teh so trije v kritičnem stanju. 37 so jih odpeljali na zdravljenje v različne bolnišnice. Nekateri izraelski mediji navajajo, da je oporišče zadel preprost brezpilotnik, ki je letel nizko nad tlemi, zato se izraelska zračna obramba ni aktivirala, poroča BBC.

Izraelski vojaki pregledujejo prizorišče napada z brezpilotnikom v oporišču v Binjamini. Foto: Reuters
Izraelski vojaki pregledujejo prizorišče napada z brezpilotnikom v oporišču v Binjamini. Foto: Reuters

Hezbolah je sporočil, da je bil napad odziv na torkove napade izraelske vojske na jug Libanona in na prestolnico Bejrut. Hezbolah je v izjavi Izraelu še dejal, da je napad "južno od Hajfe le napoved tega, kar ga čaka", če se bo "odločil za nadaljevanje napadov na naše ljudi".

Napad na vojaško oporišče v Binjamini je najsmrtonosnejši tovrstni napad na kakšno izraelsko oporišče od 23. septembra, ko je Izrael okrepil napade na Hezbolah v Libanonu.

Načelnik štaba izraelske vojske Herci Halevi je priznal, da je bil napad Hezbolaha na vojaško oporišče južno od Hajfe "boleč". "Smo v vojni in napad na vadbeno oporišče na domači fronti je težek, posledice pa so boleče," je dejal med obiskom oporišča.

V nedeljo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih 51 ljudi

Po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva je bilo v nedeljo v več napadih izraelske vojske na različne dele države ubitih 51 ljudi, 174 pa ranjenih.

Hezbolah je tudi sporočil, da so njegovi borci davi s topništvom napadli izraelske enote, ki so skušale prodreti na jug Libanona. "Ko je sovražnikova pehotna enota skušala prodreti na libanonsko ozemlje" v bližini obmejne vasi Markaba so jo borci Hezbolaha napadli s topniškimi izstrelki, je sporočil Hezbolah.

Na območju Hajfe so se zjutraj oglasile opozorilne sirene pred novimi zračnimi napadi, najmanj ena raketa je padla na odprto območje.