Ortodoksni judje v Izraelu so deležni številnih privilegijev. Foto: Reuters
Ortodoksni judje v Izraelu so deležni številnih privilegijev. Foto: Reuters

Nove nabornike bodo vpoklicali v treh fazah, v okviru prve bodo vabila poslali 1000 nabornikom, s čimer bo prenehala veljati dolgoletna izjema za ultraortodoksne jude.

Odločitev o vpoklicu ultraortodoksnih judov je izraelska vojska sprejela, potem ko je letos prenehal veljati zakon, ki je določal izjemo za versko skupino, vladi pa ni uspelo sprejeti novega zakona za podaljšanje izjeme.

Izraelsko vrhovno sodišče je junija odločilo, da morajo obvezen vojaški rok služiti tudi študenti ješive, judovske verske šole, saj ne obstaja pravna podlaga za izjemo. Obvezno služenje vojaškega roka torej odslej velja za vse moške, kar je v preteklih tednih sprožilo množične proteste več tisoč ultraortodoksnih judov.

Izraelski opozicijski politiki tako z leve kot desne strani političnega spektra so junijsko odločitev vrhovnega sodišča pozdravili. Nekateri med njimi namreč menijo, da je zaradi izraelskih izgub med vojno v Gazi treba povečati število vojakov, drugi pa, da je služenje državi dolžnost vsakega Izraelca.

V skladu z veljavno izraelsko zakonodajo morajo moški odslužiti tri leta vojaškega roka, ženske pa dve leti.