Trupla prebežnikov v mestu Tripoli. Foto: Reuters
Trupla prebežnikov v mestu Tripoli. Foto: Reuters

Libanonska mornarica je sprožila obsežno akcijo iskanja preživelih prebežnikov, ki se jim je blizu obale severnega mesta Tripoli v soboto zvečer prevrnil čoln, ko so poskušali po morju pobegniti iz Libanona.

Libanonska vojska je danes po poročanju državnih medijev iz morja povlekla pet trupel. V soboto zvečer so našli truplo otroka, ki je bil na krovu ponesrečenega plovila. Po navedbah libanonskega Rdečega križa in ministra za promet Alija Hamieja naj bi bilo na čolnu v času nesreče skoraj 60 ljudi.

Reševanje vodi libanonska mornarica. Foto: Reuters
Reševanje vodi libanonska mornarica. Foto: Reuters

Iskanje preživelih se medtem nadaljuje. "Libanonska mornarica išče preživele," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal direktor pristanišča v Tripoliju Ahmed Tamer. Po njegovih besedah je število pogrešanih potnikov še vedno nejasno.

Libanon se bori z največjo gospodarsko krizo od državljanske vojne med letoma 1975 in 1990. Valuta je izgubila več kot 90 odstotkov vrednosti, večina prebivalstva pa živi pod pragom revščine. Zaradi krize se je povečalo število prečkanj morja iz države, vse več Libanoncev se pridružuje sirskim in palestinskim beguncem, ki poskušajo vstopiti v Evropo.

Pred obalo Tunizije po nesrečah štirih čolnov pogrešajo več deset ljudi

Pred obalo Tunizije je medtem umrlo najmanj 17 prebežnikov, med njimi je bil najmanj en dojenček. Glede na pričevanja rešenih je bilo na vsakem izmed štirih čolnov po najmanj 30 ljudi, zato bi lahko število smrtnih žrtev še naraslo.

Rešeni prebežniki na čolnu tunizijske obalne straže. Foto: Reuters
Rešeni prebežniki na čolnu tunizijske obalne straže. Foto: Reuters

Štirje čolni, ki so bili v zelo slabem stanju, so v noči s petka na soboto izpluli z obale v bližini mesta Sfax, je za AFP povedal predstavnik sodišča, ki preiskuje nesreče.

Večina potnikov na čolnih je bila iz podsaharske Afrike, vključno z državljani Slonokoščene obale, Malija in Somalije.

Tunizija in sosednja Libija sta ključni izhodišči za prebežnike, ki želijo doseči obale Evrope, zlasti Italijo, pogosto v plovilih, ki so komajda plovna.

Glede na podatke Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je lani v Sredozemskem morju utonilo ali izginilo skoraj 2000 prebežnikov, medtem ko jih je bilo v letu pred tem 1400.