Spopadi med izraelsko policijo in eritrejskimi protestniki. Foto: Reuters
Spopadi med izraelsko policijo in eritrejskimi protestniki. Foto: Reuters

Nemiri so izbruhnili, potem ko so aktivisti, ki nasprotujejo eritrejski vladi, sporočili, da so izraelske oblasti prosili, naj prekličejo sobotni dogodek na veleposlaništvu, ki so ga organizirali eritrejski diplomati. Ker jih Izraelci niso uslišali, so se protestniki podali proti prizorišču, kjer je potekal dogodek. Sprva so jih zadrževale policijske barikade, a so jih nato uspeli prebiti. V dvorani, ki so jo najeli eritrejski diplomati, so prevrnili mize in stole.

Protestniki so se spopadli s policijo, poškodovali so več avtomobilov in razbili okna izložb. Izraelska policija je sporočila, da je uporabila pravo orožje, ker so policisti menili, da so njihova življenja v nevarnosti.

Protestniki so se ob tem spopadli tudi s podporniki eritrejskega režima, poroča BBC. Reševalci so oskrbeli več kot sto ljudi, med njimi je bilo poškodovanih tudi 30 policistov.

Spori so se prelili čez meje države

V Eritreji obstaja velik razkol med podporniki in nasprotniki predsednika države Isaiasa Afwerkija, spori pa so prenesli tudi na diasporo. Izraelska policija je v začetku tedna sporočila, da so se podporniki in nasprotniki eritrejskega režima dogovorili, da se bodo sestali na dveh različnih lokacijah, a se nihče ni držal dogovora.

To ni prvič, da so se v Izraelu spopadle različne skupine eritrejskih prosilcev za azil. V Izraelu sicer po ocenah živi okoli 18.000 prosilcev za azil iz Eritreje, večina je prišla v državo nezakonito, potem ko so prečkali Sinaj. Trdijo, da so pobegnili pred nevarnostjo, preganjanjem in obveznim služenjem vojaškega roka. Izraelske oblasti se sicer pri obravnavi prošenj za azil ne ozirajo na politično pripadnost azilantov.

Eritreja v teh dneh praznuje 30. obletnico neodvisnosti od Etiopije, zato so izseljenci po vsem svetu priredili več dogodkov.