Philippe Lazzarini obtožuje izraelsko vlado umazane kampanje proti agenciji UNRWA. Foto: EPA
Philippe Lazzarini obtožuje izraelsko vlado umazane kampanje proti agenciji UNRWA. Foto: EPA

Generalni sekretar UNRWA-ja Philippe Lazzarini je v objavi na družbenem omrežju X dejal, da je izraelska vlada začela kampanjo obrekovanja proti agenciji ZN-a, kar škodi njenemu ugledu in ogroža življenja njenega osebja, piše Al Džazira.

"Ta namerna prizadevanja za širjenje dezinformacije je treba ustaviti in jih raziskati," je zapisal Lazzarini in pozval k strožjim predpisom za podjetja, vključno z družbenimi omrežji, za boj proti dezinformacijam in sovražnemu govoru.

Dodal je, da se širjenje dezinformacij še naprej uporablja kot orožje v vojni v Gazi.

Sorodna novica V osrednjem delu Gaze začeli cepljenje najmlajših proti otroški paralizi

Izrael že leta vodi kampanjo proti UNRWA-ju, glavni organizaciji, ki nudi človekoljubno pomoč Palestincem na zasedenih palestinskih ozemljih in zagotavlja pomoč palestinskim beguncem v drugih državah od leta 1949. Trdi, da je UNRWA povezan s "teroristi" in se zavzema za njeno zaprtje, piše Al Džazira.

Prejšnji mesec so Združeni narodi obsodili tiskovnega predstavnika izraelske vlade, ker je Lazzarinija opisal kot "simpatizerja teroristov." ZN je opozoril, da ta izjava ogroža Lazzarinijevo varnost.

V začetku tega leta je Izrael trdil, da je nekaj osebja agencije UNRWA sodelovalo pri napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra, zaradi česar je več mednarodnih donatorjev preklicalo podporo.

Neodvisni pregled, ki ga je odobril ZN, je pokazal, da Izrael ni predložil verodostojnih dokazov za svoje obtožbe in večina donatorjev je od takrat ponovno vzpostavila financiranje agencija.

Po navedbah UNRWA-ja so bili izraelski napadi v Gazi pogosto usmerjeni na objekte te agencije, pri čemer je bilo ubitih 212 članov njenega osebja.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 40.691 ljudi in 94.060 ranjenih. Po podatkih Al Džazire, ki temeljijo na uradni izraelski statistiki, je bilo v Hamasovih napadih na Izrael ubitih okoli 1139 ljudi.