Antony Blinken se bo v Izraelu pogovarjal s tamkajšnjimi voditelji, tudi s predsednikom države Hercogom. Foto: Reuters
Antony Blinken se bo v Izraelu pogovarjal s tamkajšnjimi voditelji, tudi s predsednikom države Hercogom. Foto: Reuters

Blinken se je že devetič od oktobra lani odpravil na Bližnji vzhod. Po prihodu v Tel Aviv je presodil, da je nastopil "odločilni trenutek" v pogovorih za prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom v Gazi. Srečal se bo z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in z drugimi izraelskimi voditelji. Na pogovorih želi "sogovornike prepričati, kako pomembno je sestaviti manjkajoče koščke in končati delo", kot se je po poročanju Guardiana izrazil neki ameriški uradnik.

Po pogovorih z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom pa je Blinken dejal: "To je ključni trenutek, verjetno najboljši, morda pa tudi zadnja priložnost, da se talci vrnejo domov, da sklenemo premirje in vse strani spravimo na boljšo pot trajnega miru in varnosti. Tukaj sem v okviru intenzivnih diplomatskih prizadevanj ZDA in predsednika Joeja Bidna, da bi mirovni sporazum pripeljali do konca. Čas je, da se vsi odločijo za 'da' in da ne iščejo več izgovorov za 'ne'," je dodal Blinken.

Blinken bo v torek odpotoval še v Kairo, kjer se bodo v prihodnjih dneh nadaljevala pogajanja.

Netanjahu in Hamas krivita drug drugega

Netanjahu in palestinsko gibanje Hamas drug drugega krivita za dozdajšnje neuspehe pri pogovorih. Povod za to je bil med drugim spremenjen predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki ga je po pogovorih s katarskimi in egiptovskimi posredniki predstavil Washington.

Kot je opozoril Hamas, je predlog "odziv na pogoje Netanjahuja, zlasti na zavračanje trajne prekinitve ognja in celovitega umika z območja Gaze ter vztrajanje pri nadaljnji zasedbi križišča Necarim, mejnega prehoda Rafa in Filadelfijskega koridorja". Necarim se nahaja na strateški točki med severno in južno Gazo, nadzor nad prehodom Rafa in Filadelfijskim koridorjem pa je po mnenju Izraela ključen za preprečevanje pretoka orožja v Gazo.

Dim, ki se po izraelskih napadih dviga nad Gazo. Foto: Reuters
Dim, ki se po izraelskih napadih dviga nad Gazo. Foto: Reuters

Da je dogovor o prekinitvi ognja v Gazi še vedno mogoč, je ocenil tudi Biden. Po koncu tedna, ki ga je preživel v Camp Davidu, je novinarjem v nedeljo dejal, da se pogovori o prekinitvi ognja nadaljujejo. ZDA ne bodo obupale, dogovor pa ostaja mogoč, je zatrdil v kratki izjavi.

Podobno je zagotovila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris. "Ne bomo se vdali in zelo intenzivno bomo delali za to," je dejala ob robu predvolilnega dogodka v Pensilvaniji in obenem poudarila pomen izpustitve izraelskih talcev. "Moramo doseči prekinitev ognja in osvoboditev talcev."

Egipt, Katar in ZDA že več mesecev posredujejo v posrednih pogajanjih, da bi dosegli dogovor med Izraelom in Hamasom. Trenutno naj bi se pogajalci usklajevali glede posameznih točk, proti koncu tedna pa naj bi pogajanja vstopila v odločilno fazo. Poleg prekinitve ognja dogovor med drugim predvideva tudi izpustitev izraelskih talcev in palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.