Izraelski zračni napad na begunsko taborišče Nusejrat v osrednji Gazi. Foto: Reuters
Izraelski zračni napad na begunsko taborišče Nusejrat v osrednji Gazi. Foto: Reuters

Palestinsko ministrstvo za zdravje s sedežem v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu je v izjavi za javnost zapisalo, da so zdravniki posumili na pojav otroške paralize pri dojenčku v osrednjem delu Gaze. To so pozneje potrdili testi vzorcev, ki so jih opravili v sosednji Jordaniji.

Objava tiskovne predstavnice agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem UNRWA po obisku severa Gaze. Posnetek prikazuje razdejanje, ki ga je na okupiranem območju povzročil Izrael. Predstavnica UNRWA je izpostavila neprestano grozo, ki jo zaradi izraelskega bombardiranja doživljajo otroci v Gazi.

Združeni narodi so le nekaj ur pred potrditvijo prvega primera okužbe – potem ko so pred nekaj tedni na območju v odpadnih vodah odkrili virus, ki povzroča otroško paralizo – zaprosili za sedemdnevno prekinitev spopadov, da bi cepili več kot 640.000 otrok v razdejani enklavi.

V času humanitarnega premora bi izvedli dva kroga kampanj cepljenja, pri čemer bi prvega začeli konec avgusta, je v sporočilu za javnost zapisala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V vsakem krogu bi palestinsko ministrstvo za zdravje v sodelovanju z WHO-jem, Skladom ZN-a za otroke (Unicef), Agencijo ZN-a za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev (UNRWA) in partnerji zagotovilo dve kapljici novega oralnega cepiva proti otroški paralizi tipa 2 za več kot 640.000 otrok, mlajših od deset let. "Brez humanitarnih premorov kampanje ne bo mogoče izvesti," je opozoril WHO.

Poliovirus so julija odkrili v okoljskih vzorcih iz mest Han Junis in Deir el Bala na območju Gaze. Ta območja, tako kot preostanek enklave, je izraelska vojska razdejala v času trajajoče ofenzive, med katero so uničili tudi velik del tamkajšnje zdravstvene infrastrukture.

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem.

V nočnem napadu ubitih 15 članov iste družine

Izraelska vojska je medtem danes v več ločenih napadih v Gazi in Libanonu ubila najmanj 34 ljudi. Ponoči je izraelska vojska s tremi raketami zadela stavbo v osrednji Gazi in pri tem ubila 15 članov iste družine, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila civilna zaščita v palestinski enklavi. Med žrtvami je bilo devet otrok, številni ljudje so še ranjeni.

V napadih v drugih predelih Gaze je bilo ubitih še najmanj osem ljudi, piše palestinska tiskovna agencija Vafa, katarska televizija Al Džazira pa poroča še o ubitem šestletniku na območju Han Junisa.

Združeni narodi bi v dveh krogih cepili 640.000 otrok v Gazi, a bi moral Izrael prenehati bombardirati okupirano območje. (Fotografija iz Han Junisa je nastala v petek.) Foto: Reuters
Združeni narodi bi v dveh krogih cepili 640.000 otrok v Gazi, a bi moral Izrael prenehati bombardirati okupirano območje. (Fotografija iz Han Junisa je nastala v petek.) Foto: Reuters

Odrejene nove evakuacije

Ob nenehnih grozodejstvih okupacijske sile v Gazi prebivalcem odrejajo vedno nove evakuacije. Od prvih evakuacij oktobra lani se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov na t. i. varna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Kot navaja agencija UNRWA, Izrael trenutno samo 11 odstotkov ozemlja Gaze opredeljuje za varna območja. Gaza je sicer že pred trenutno vojno veljala za eno najgosteje poseljenih območij na svetu.

Hamas: Bidnov optimizem glede pogajanj je iluzija

Visoki uradnik palestinskega gibanja Hamas Sami Abu Zuhri je medtem poudaril, da je optimizem glede skorajšnjega dogovora o premirju med Hamasom in Izraelom, ki ga je po t. i. mirovnih pogajanjih v Dohi izrazil predsednik ZDA Joe Biden, iluzija.

"Reči, da se bližamo dogovoru o premirju, je iluzija. Nismo priča nikakršnim pogajanjem v pravem pomenu besede, temveč smo podvrženi ameriškemu diktatu," je v izjavi za javnost dejal Zuhri.

T. i. pogajanja v katarskem glavnem mestu so se končala v petek. Ameriška vlada pa je po pogajanjih sporočila, da je optimistična glede možnosti za prekinitev ognja, obenem pa je pozvala k pripravljenosti na kompromis. "Verjamemo, da lahko dosežemo cilj," je za ameriško televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Biden pa je v odzivu dejal, da nikoli niso bili bližje premirju.

Na pogovorih v Dohi so sodelovali vodja ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, vodja egiptovske obveščevalne službe Abas Kamel in izraelska delegacija, v kateri je tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea.

Predstavniki Hamasa niso neposredno sodelovali. Kot je pred pogovori sporočilo gibanje, sami namreč ostajajo zavezani načrtu o prekinitvi ognja, ki temelji na Bidnovih predlogih. Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave.

Razseljeni Palestinci med odhodom iz begunskega taborišča Magazi, kot jim je ukazala izraelska vojska. Foto: Reuters
Razseljeni Palestinci med odhodom iz begunskega taborišča Magazi, kot jim je ukazala izraelska vojska. Foto: Reuters

Izraelski pogajalci "previdno optimistični"

Glede pogovorov so se oglasili tudi v uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Sporočili so, da so izraelski pogajalci izrazili "previdni optimizem".

Medtem so po poročanju Al Džazire neimenovani izraelski uslužbenci za izraelske medije dejali, da je sicer dosežen napredek v pogovorih, a da želijo zmanjšati pričakovanja, ki izvirajo iz ameriških izrazov optimizma. Še vedno namreč ni jasno, kaj se bo zgodilo.

V 48 urah ubitih najmanj 69 ljudi

Palestinsko zdravstveno ministrstvo v Gazi je sporočilo, da je bilo v preteklih 48 urah tam ubitih najmanj 69 ljudi. Kot je sporočilo ministrstvo, je Izrael od začetka vojne 7. oktobra na območju Gaze ubil najmanj 40.074 ljudi. Med žrtvami je več kot 15.000 otrok. Približno 10.000 ljudi je pogrešanih oziroma domnevno ubitih.

Proivladni protestniki v Izraelu zahtevajo dogovor o izpustitvi izraelskih ujetnikov v Gazi. Foto: Reuters
Proivladni protestniki v Izraelu zahtevajo dogovor o izpustitvi izraelskih ujetnikov v Gazi. Foto: Reuters

Protest v Izraelu

V Tel Avivu so se zbrali izraelski protestniki, ki so zahtevali dogovor o vrnitvi ujetnikov v Gazi.

Protestniki od izraelske vlade že več mesecev zahtevajo, naj sprejme dogovor o prekinitvi ognja v Gazi, ki bi omogočil vrnitev ujetnikov.

Napad na Zahodnem bregu

Izraelske okupacijske sile so medtem izvedle napad tudi na okupiranem Zahodnem bregu. Z brezpilotnim letalom so bombardirale avtomobil v Dženinu, pri čemer sta bila ubila dva človeka, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Izraelski napad na Libanon

Izraelska vojaška letala so zgodaj zjutraj obstreljevala tudi južni Libanon, kjer je bilo v napadu na eno izmed tamkajšnjih vasi ubitih najmanj deset ljudi, vključno z dvema otrokoma, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Žrtve so bili državljani Sirije. Izraelske sile trdijo, da so napadle skladišče orožja šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim se zadnjih deset mesecev tako rekoč vsakodnevno obstreljujejo.

Hezbolah je tudi tokrat odgovoril na nov napad in nad sever Izraela sprožil 55 raket, ki so zanetile številne požare, poročajo izraelski mediji.

V Gazi prvič po 25 letih potrdili primer otroške paralize