Izraelske sile so ukazale evakuacijo iz Han Junisa, a ljudje nimajo več kam. Foto: AP
Izraelske sile so ukazale evakuacijo iz Han Junisa, a ljudje nimajo več kam. Foto: AP

Novo evakuacijo iz Han Junisa so tamkajšnjim prebivalcem ukazale izraelske sile. Po navedbah Al Džazire so nekateri mesto zapustili že desetič od začetka izraelskih napadov in kopenske ofenzive v enklavi. Številni ne vedo več, kam naj odidejo, da ne bi bili vedno znova izpostavljeni napadom.

V novih izraelskih napadih na Han Junis je bilo ubitih 13 ljudi, katerih trupla so prepeljali v bolnišnico Naser. Še trije ljudje so umrli v napadu na mesto Gaza na severu razdejane enklave, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa. Skupno je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 25 ljudi.

Sorodna novica ZDA v pričakovanju napada Irana na Izrael hitijo s pošiljanjem vojaških okrepitev na Bližnji vzhod

V desetih mesecih vojne so izraelske sile v Gazi skupno ubile najmanj 39.897 Palestincev, je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Med smrtnimi žrtvami je po podatkih tamkajšnjih oblasti več kot 16.000 otrok in več kot 11.000 žensk. Med žrtvami je tudi najmanj 885 zdravstvenih delavcev in 168 novinarjev. Še 92.152 je ranjenih.

Kot kažejo številke palestinskega statističnega urada, so izraelske sile od 7. oktobra ubile 1,8 odstotka vsega prebivalstva Gaze. 75 odstotkov žrtev je bilo mlajših od 30 let, poroča Al Džazira.

Spopadi tudi na Zahodnem bregu

Novi spopadi med izraelskimi silami in Palestinci so se zgodili tudi v Dženinu in več drugih krajih na zasedenem Zahodnem bregu. Ob tem so izraelske sile aretirale 12 ljudi.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki si od 7. oktobra lani redno izmenjuje ogenj z izraelsko vojsko, pa je nad Izrael izstrelilo okoli 30 raket. Te po navedbah izraelske vojske niso povzročile škode.

Hamas: Na območju Gaze ubit izraelski talec, dve talki ranjeni

Oboroženo krilo palestinske islamistične skupine Hamas pa je sporočilo, da so njegovi borci v dveh ločenih incidentih na območju Gaze ustrelili in ubili izraelskega talca, še dve talki pa ranili.

Tiskovni predstavnik oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedina al Kasama, njihove identitete ni razkril, prav tako ne, kdaj in kje so se incidenti zgodili. Kot je dodal, pa so za obe ženski "poskrbeli, da bi ju ohranili pri življenju", in zagotovil, da je bil "ustanovljen preiskovalni odbor, da bi ugotovil podrobnosti, ki bodo objavljene pozneje".

Pripadniki Hamasa so med napadom na Izrael 7. oktobra lani zajeli 251 talcev, 111 jih še vedno zadržujejo v Gazi, med njimi je po navedbah izraelske vojske 39 mrtvih.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je še pred objavo informacije o smrti izraelskega talca dejal, da "niti za trenutek ni pozabil na talce, ki jih Hamas kruto zadržuje v Gazi". Kot je dodal, so zelo zaskrbljeni za njihovo fizično in duševno stanje.

Po desetih mesecih vojne je Izrael na poziv ameriških, egiptovskih in katarskih posrednikov privolil v nadaljevanje pogovorov za prekinitev ognja in izpustitev talcev, ki naj bi v četrtek potekali v Egiptu ali Katarju.