Prebivalci Gaze se nimajo več kam umakniti pred izraelskimi napadi, saj nobeno območje v palestinski enklavi ni varno. Foto: Reuters
Prebivalci Gaze se nimajo več kam umakniti pred izraelskimi napadi, saj nobeno območje v palestinski enklavi ni varno. Foto: Reuters

Izraelska vojska je ukazala evakuacijo več delov t. i. humanitarnega območja v severnem delu Han Junisa pred začetkom nove vojaške operacije v tem mestu na jugu Gaze. Poziv je bil izveden dva dni po začetku nove kopenske ofenzive v mestu, ki je v preteklosti veljalo za oporišče pripadnikov oboroženih palestinskih skupin v Gazi.

Kot je sporočila vojska, soseska Al Džala v Han Junisu ne bo več obravnavana kot del humanitarnega območja zaradi "pomembnih terorističnih dejavnosti" na podlagi obveščevalnih podatkov, ki kažejo, da ima palestinsko gibanje Hamas na območju teroristično infrastrukturo.

Izraelske sile so civiliste pozvale, naj se preselijo v humanitarno območje, ki je bilo na novo oblikovano. Prebivalci so bili o tem obveščeni prek sporočil SMS, telefonskih klicev, letakov in drugih sporočil v arabščini, so povedali.

Prebivalci Han Junisa so se primorani umakniti na vse ožja humanitarna območja v enklavi, ki so bila pred tem bombardirana in kjer živi več sto tisoč razseljenih Palestincev, natlačenih v šotorih brez dostopa do elektrike in tekoče vode.

Izrael je v soboto nadaljeval vojaške operacije v mestu Gaza, kjer je bilo v zračnem napadu na šolo po podatkih palestinske civilne zaščite, ki je pod nadzorom Hamasa, ubitih skoraj sto ljudi. Izraelska vojska je zatrdila, da je napadla poveljniški center Hamasa v stavbi šole, in zanikala navedbe o številu žrtev. Napad je sprožil mednarodno ogorčenje.

Protestniki so od vlade zahtevali dogovor o izpustitvi izraelskih talcev. Foto: Reuters
Protestniki so od vlade zahtevali dogovor o izpustitvi izraelskih talcev. Foto: Reuters

V Izraelu novi protivladni protesti

V več izraelskih mestih, tudi Tel Avivu, so v soboto zvečer potekali protesti, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi. Protestniki so od vlade zahtevali dogovor o izpustitvi talcev, ki jih je Hamas zajel ob vdoru v Izrael 7. oktobra lani.

Govornik na shodu v Tel Avivu, čigar stric je bil ugrabljen na območju Gaze, je presodil, da bo vojaški pritisk na Hamas vzrok za smrti še več talcev. Mati enega od talcev pa je množici dejala, da gre za zadnjo priložnost za dogovor, ki bo rešil življenja.

Po poročanju medijev so protivladni protesti v soboto potekali še v Jeruzalemu, Hajfi, Beeršebi ter pred vilo predsednika vlade Benjamina Netanjahuja.

Pogajanja med Izraelom in Hamasom o prekinitvi ognja v vojni v Gazi in izpustitvi talcev v zameno za palestinske zapornike v izraelskih zaporih potekajo že več mesecev. V pogovorih posredujejo ZDA, Egipt in Katar. Nov krog pogajanj, ki bo potekal po daljšem času, bo predvidoma v četrtek v Kairu ali Dohi.