Racija izraelske vojske v Dženinu. Foto: Reuters
Racija izraelske vojske v Dženinu. Foto: Reuters

V izraelski raciji na zasedenem Zahodnem bregu je bilo ubitih pet borcev Islamskega džihada, vključno z visokim poveljnikom, je sporočila palestinska oborožena skupina. Izraelske sile medtem nadaljujejo operacije na območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočil Islamski džihad, so izraelske sile med racijo v begunskem taborišču Nur Šams v kraju Tulkarm na zahodu Zahodnega brega ubile Mohameda Džaberja, znanega tudi pod imenom Abu Šudža, poveljnika tulkaremske brigade Al Kuds, oboroženega krila Islamskega džihada. Poleg tega naj bi likvidirale še štiri druge borce skupine.

Smrt palestinskih borcev je potrdila tudi izraelska vojska, rekoč, da se je peterica skrivala v mošeji v Tulkarmu. Še enega človeka so po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva izraelske sile ubile v begunskem taborišču v Dženinu, poroča britanski BBC.

Guterres obtožil Izrael zaostrovanja razmer na Zahodnem bregu

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo obtožil Izrael, da dodatno zaostruje že tako napete razmere na Zahodnem bregu. Izrazil je zaskrbljenost zaradi obsežnih vojaških operacij na tem območju, kjer naj bi Iran po obtožbah Izraela širil "teroristično infrastrukturo".

"Generalni sekretar ZN-a je globoko zaskrbljen zaradi dogodkov na zasedenem Zahodnem bregu, med katere spadajo izraelske obsežne vojaške operacije na območjih Dženina, Tulkarma in Tubasa. Zračni napadi so terjali žrtve in poškodovali civilno infrastrukturo," je povedal Guterresev tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

"Omenjeni nevarni dogodki še zaostrujejo že tako napete razmere na zasedenem Zahodnem bregu in še naprej spodkopavajo tamkajšnjo Palestinsko upravo," je dodal Dujarric.

Generalni sekretar ZN-a je pozval k takojšnji prekinitvi operacij in zahteval, da Izrael spoštuje mednarodno humanitarno pravo ter sprejme ukrepe za zaščito civilistov. Izraelske varnostne sile je pozval k čim večji zadržanosti in uporabi orožja le za zaščito življenj.

Obsežne operacije na Zahodnem bregu

Izraelske posebne enote so v sredo med kopenskimi in zračnimi napadi, ki še vedno potekajo na severu zasedenega Zahodnega brega, ubile najmanj 11 Palestincev, več kot 20 so jih ranile, poroča španska tiskovna agencija EFE.

V operacijah izraelskih sil sodelujejo pehota, brezpilotniki in ostrostrelci. Hkrati z buldožerji uničujejo infrastrukturo in onemogočajo dostop do mesta Dženin, spopadajo se s palestinskimi borci, pridržali so več iskanih oseb. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je medtem dejal, da ni seznanjen z načrti za evakuacijo civilistov na severu Zahodnega brega, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Izraelske sile so nedavno začele izvajati obsežne operacije na severu okupiranega Zahodnega brega, pri čemer Izrael obtožuje Iran, da tam vzpostavlja "teroristično infrastrukturo". Šlo naj bi predvsem za območji Dženina in Tulkarma.

Izraelske sile so po jutranji raciji izraelskih posebnih enot obkolile begunsko taborišče Tulkarm na okupiranem Zahodnem bregu, je poročala Al Džazira. Izraelske sile naj bi po navedbah agencije Vafa "naključno streljale na vse, kar se premika v taborišču", oblegale pa naj bi tudi vladno bolnišnico Tabet Tabet in specializirano bolnišnico Isra.

Reševalno vozilo v Dženinu. Foto: Reuters
Reševalno vozilo v Dženinu. Foto: Reuters

Borrell: Operacija ne sme biti podlaga za razširitev vojne iz Gaze

Obsodbam izraelske vojaške akcije na Zahodnem bregu se je pridružil tudi vodja zunanje politike EU-ja Josep Borrell, ki je v sredo dejal, da izraelska vojaška operacija na okupiranem Zahodnem bregu ne sme predstavljati razširitve vojne v Gazi.

"Velika izraelska vojaška operacija na okupiranem Zahodnem bregu ne sme biti podlaga za razširitev vojne iz Gaze, vključno s popolnim uničenjem," je Borrell zapisal na družbenem omrežju X in opozoril na napovedi izraelskega zunanjega ministra Izraela Kaca, ki je dejal, da se bo Izrael na grožnje odzval tako kot v Gazi, vključno z evakuacijami in " drugimi potrebnimi ukrepi".

"Vzporednice, ki jih je začrtal minister Kac, zlasti glede evakuacije palestinskih prebivalcev, vodijo k nadaljnji nestabilnosti," je dodal Borrell.

Na izraelsko vojaško stopnjevanje so opozorile tudi skupine za človekove pravice na Zahodnem bregu. Palestinska centra za človekove pravice Al Hak in Al Mezan sta opozorila na stopnjevanje nasilja in na taktike, ki jih uporabljajo izraelske sile, ki jim je bil svet že priča v Gazi.

V skupni izjavi sta skupini pozvali mednarodno skupnost, naj "nemudoma posreduje in izvede protiukrepe proti Izraelu, kot to zahteva mednarodno pravo", je poročala Al Džazira.

"Naše organizacije opozarjajo na še večje stopnjevanje nasilja na Zahodnem bregu, pri čemer se bodo uporabljale taktike, ki so podobne tistim, ki jih je Izrael uporabil v genocidni kampanji v Gazi, zlasti napadi na bolnišnice in zdravstvene ustanove ter uporaba pretirane in neselektivne sile," so navedle.

Posledice izraelske vojaške akcije v Tulkarmu. Foto: Reuters
Posledice izraelske vojaške akcije v Tulkarmu. Foto: Reuters

Borrell predlaga sankcioniranje izraelskih ministrov

Josep Borrell je pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju dejal, da je predlagal uvedbo sankcij proti članom izraelske vlade, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Borrell je poudaril, da na zasedanju ne bodo sprejemali odločitev o tem, a je pojasnil, da je sprožil postopke z namenom odpiranja razprave o tem, če bi bile države članice pripravljene na seznam sankcioniranih oseb vključiti izraelske ministre.

Po virih DPA-ja je Borrellev predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gviru.

Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem. Oba sta močna zagovornika nezakonitega naseljevanja zasedenih palestinskih ozemelj, vključno z Gazo. V okviru izraelske ofenzive na palestinsko enklavo sta oba prav tako predlagala omejevanje ali popolno ustavitev dobav pomoči tamkajšnjemu civilnemu prebivalstvu.

Naseljevanje zasedenih ozemelj in omejevanje dobav humanitarne pomoči v Gazo sta sicer v skladu s trenutnimi politikami izraelske vlade na čelu s premierjem Benjaminom Netanjahujem, a sta omenjena ministra v svojih stališčih in predlogih še bolj radikalna.

Poškodovano vozilo Svetovnega programa hrane pri ZN-u. Foto: Reuters
Poškodovano vozilo Svetovnega programa hrane pri ZN-u. Foto: Reuters

Svetovni program za hrano začasno ustavil delovanje

Svetovni program za hrano (WFP) pri ZN-u je v sredo začasno prekinil gibanje svojih zaposlenih na območju Gaze, saj je eno od njegovih jasno označenih vozil v bližini izraelske vojaške nadzorne točke zadelo najmanj deset izstrelkov.

Agencija Združenih narodov za hrano je sporočila, da so izraelske oblasti konvoju dveh oklepnih vozil v torek zvečer "večkrat dovolile, da se približa" nadzorni točki na mostu Vadi Gaza. V incidentu ni bil nihče poškodovan.

"Čeprav to ni prvi varnostni incident med vojno, je to prvič, da je bilo vozilo programa WFP-ja obstreljevano v bližini nadzorne točke, čeprav je imelo potrebna dovoljenja," so sporočili iz agencije.

Izraelska vojska je sporočila, da incident preverja.

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev je sporočil, da so humanitarne operacije v Gazi "močno omejene zaradi sovražnosti, negotovosti in ukazov za množično evakuacijo, ki vplivajo na prevozne poti in objekte pomoči".