Sinvar velja za predstavnika najtrše linije znotraj Hamasa. Foto: AP
Sinvar velja za predstavnika najtrše linije znotraj Hamasa. Foto: AP

"Islamsko odporniško gibanje Hamas oznanja izbiro poveljnika Jahje Sinvarja za vodjo politbiroja gibanja, ki bo nasledil poveljnika mučenika Ismaila Hanijo. Naj se ga Alah usmili," je sporočil Hamas v kratki izjavi.

Dozdajšnji vodja Hamasa v Gazi bo nasledil Hanijo, ki je bil prejšnjo sredo ubit v napadu na rezidenco v iranski prestolnici, kjer se je dan prej udeležil slovesne prisege novega iranskega predsednika.

Novico o imenovanju so palestinski borci, ki se bojujejo proti izraelskim silam v oblegani Gazi, pozdravili s salvo raket.

Sinvarju je čestitalo tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah. Sporočilo je, da izbira novega voditelja Hamasa kaže, da "sovražniku ni uspelo doseči ciljev, ki si jih je postavil z ubijanjem voditeljev".

Hamas v Gazi vodi od leta 2007

61-letni Sinvar v javnosti ni bil opažen od oktobra lani, ko je Hamas izvedel napad na Izrael, v katerem je bilo ubitih več kot 1100 ljudi. Izrael ga obtožuje, da je bil eden od glavnih načrtovalcev napada. Hamas še ni navedel, kako bo Sinvar vodil politično krilo gibanja.

Sinvar je trenutno na vrhu izraelskega seznama najbolj iskanih posameznikov. Foto: Reuters
Sinvar je trenutno na vrhu izraelskega seznama najbolj iskanih posameznikov. Foto: Reuters

Na čelu Hamasa v Gazi je Sinvar od leta 2017, ko je položaj prevzel od Hanije, ki je takrat postal politični vodja gibanja. Izrael je nanj že večkrat skušal izvesti atentat, a vedno neuspešno.

Sinvar, ki se je rodil v begunskem taborišču Han Junis na jugu Gaze, je ustanovitelj ene izmed Hamasovih obveščevalnih služb, Madžd.

V Izraelu so ga leta 1988 aretirali zaradi "terorističnih dejavnosti" in ga obsodili na štiri dosmrtne zaporne kazni. Iz zapora so ga izpustili oktobra 2011 v okviru dogovora o izmenjavi več kot tisoč palestinskih zapornikov za izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga oboroženi Palestinci ugrabili pet let pred tem.