Pristanišče Hodajda je menda po izraelskem napadu še vedno v ognju. Foto: Reuters
Pristanišče Hodajda je menda po izraelskem napadu še vedno v ognju. Foto: Reuters

V sobotnem izraelskem napadu na jemensko pristanišče Hodajda je bilo ubitih šest ljudi in 80 ranjenih, poroča Reuters.

Po izraelskem napadu na Hodajdo, ki je v rokah hutijevcev, je pristanišče zajel velik požar. Med 80 hudo ranjenimi v napadu je večina s hudimi opeklinami, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili hutijevci.

Izraelska vojska je prestregla raketo, izstreljeno z jemenskega ozemlja proti Eilatu ob Rdečem morju. "Izstrelek ni prečkal izraelskega ozemlja. Sirene so bile sprožene zaradi možnosti padanja šrapnelov," je vojska zapisala v sporočilu za javnost. Kot poroča Reuters, so pred prestreženo raketo v Eilatu sprožili sirene za nevarnost zračnega napada in napotili prebivalce v zaklonišča.

Izrael je v soboto zvečer z 12 letali napadel pristaniško mesto Hodajda, kar je bilo maščevanje za napad z brezpilotnikom na Tel Aviv, ki so ga v petek izvedli jemenski uporniki. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto napovedal, da se bo Izrael "branil z vsemi sredstvi".

"V Izraelu so v pripravljenosti na morebitni protinapad hutijevcev. Vojska je večkrat zatrdila, da protiraketni ščit deluje, da je protiletalska obramba prav tako v pripravljenosti in da deluje, da se napad z brezpilotnikom, ki je v petek pretresel Tel Aviv, nikakor ne bo ponovil. To se je menda zjutraj že potrdilo, ko so nad Elatom na jugu Tel Aviva prestregli brezpilotnik iranske izdelave, ki je bil menda znova voden iz Jemna," je poročala dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegl.

Pristanišče Hodajda je domnevno, kot je dejala, po izraelskem napadu še vedno v ognju. Cilj napada je bila rafinerija nafte, skladišče nafte in orožja. "Izrael vztraja, da je prav to pristanišče ključno, v njem naj bi se v Jemen stekalo orožje, ki ga hutijevcem dobavlja Iran. Hutijevci sporočajo, da bodo napade na Izrael nadaljevali in tako še naprej podpirali Gazo, prav tako bodo nadaljevali napade na ladje v Rdečem morju. Sinoči je Izraelce nagovoril tudi premier Netanjahu, ki je dejal, da je Izrael z napadom pokazal, da nihče, ki napade Izrael, ni varen, ne glede na to, kako oddaljen je, torej tako hutijevci kot libanonski Hezbolah in seveda tudi sam Iran. Ob tem v Izraelu slišimo, da Izrael ne želi odpreti nove fronte, ampak da bo na morebitne napade hutijevcev, če se bodo ti zgodili, znova odgovoril," je še poročala Karmen Švegl.