Eksplozija po izraelskem letalskem napadu na stanovanjsko stavbo v Nuseiratu. Foto: Reuters
Eksplozija po izraelskem letalskem napadu na stanovanjsko stavbo v Nuseiratu. Foto: Reuters

V izraelskem napadu na hišo na severu Gaze so bili v soboto ubiti tudi lokalni novinar Mohamad Abu Jaser, njegova žena in dva otroka, je dejal zdravnik.

Urad za medije vlade Gaze, ki jo vodi Hamas, je sporočil, da se je s smrtjo Abu Jaserja število palestinskih novinarjev, ki jih je Izrael ubil od 7. oktobra lani, povečalo na 161.

V zadnjih 24 urah je bilo v izraelskih vojaških napadih na Gazo ubitih 37 Palestincev in uničenih več hiš. V taborišču Al Nuseirat v osrednjem delu Gaze je bilo v zračnem napadu na večnadstropno stavbo ranjenih več ljudi, med njimi dva lokalna novinarja, so sporočili reševalci.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Boji na ulicah Rafe

Prebivalci Rafe so povedali, da so izraelski tanki med hudimi boji napredovali v severne predele mesta in prevzeli nadzor nad hribom na zahodu.

Izraelska vojska je sporočila, da so njeni vojaki nadaljevali operacije v Rafi in v petek na območju Tel Al Sultan na zahodni strani mesta likvidirali veliko število borcev. V osrednjem delu Gaze naj bi vojska napadla nasprotnikovo vojaško infrastrukturo.

Vojska je tudi sporočila, da je zadela objekt v Deir Al Balahu v osrednjem delu območja Gaze, ki so ga uporabljali palestinski borci. Dodala je še, da so borci delovali na humanitarnem območju in jih obtožila, da izkoriščajo prebivalstvo in civilne objekte za vojaške namene.

Hamas in druge skupine takšne trditve zavračajo in pravijo, da Izrael tako opravičuje napade na humanitarna območja.

V torek je Izrael sporočil, da je od začetka vojne odstranil polovico vodstva vojaškega krila Hamasa in ubil ali zajel približno 14.000 borcev. Izrael navaja, da je bilo v Gazi ubitih 326 njegovih vojakov.

Hamas ne objavlja podatkov o žrtvah in pravi, da Izrael v svojih poročilih pretirava in skuša ustvarjati vtis "lažne zmage".

V Gazi je bilo po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva od 7. oktobra lani ubitih že skoraj 39.000 ljudi, še več kot 89.000 je ranjenih.

Izrael pozival k evakuaciji

Ministrstvo za Gazo je posvarilo prebivalce, naj se ne selijo s severa na jug Gaze, je poročala Al Džazira.

Ministrstvo za notranje zadeve Gaze je sporočilo, da so izraelske sile skušale izvajati psihološki pritisk na državljane in na telefone poslale več sto tisoč glasovnih sporočil, v katerih so jih pozvale, naj se izselijo iz svojih domov in se odpravijo na jug Gaze.

Izrael obtožujejo, da skušajo prebivalstvo prevarati, saj na območju Gaze ni varnih območij, izraelska oblast pa napada celo šotore razseljenih oseb. Mednarodno skupnost so pozvali, naj nemudoma posreduje in pritisne na Izrael, da ta ustavi politiko razseljevanja, ki jo izvaja od začetka vojne.

Množica v Jeruzalemu protestira proti Netanjahuju. Foto: Reuters
Množica v Jeruzalemu protestira proti Netanjahuju. Foto: Reuters

Napovedani protesti v Izraelu

Vodja opozicije Jair Lapid je pozval Izraelce, naj se zvečer odpravijo na ulice in zahtevajo izpustitev ujetnikov v Gazi, je poročala Al Džazira. "Vabljeni, da se pridružite meni in tisočim domoljubnim Izraelcem. Ugrabljenih ne bomo predali. Ne bomo se odpovedali državi. Ne bomo izgubili upanja," je Lapid zapisal na družbenem omrežju X.

Na demonstracijah, ki se v Izraelu redno vrstijo od začetka vojne v Gazi, so protestniki blokirali avtoceste, zažigali pnevmatike in pozivali Netanjahuja k odstopu. Protestniki so z megafoni in transparenti demonstrirali pred hišami številnih ministrov in koalicijskih poslancev.