Žalovanje za ubitimi v izraelskih napadih v Han Junisu. Foto: Reuters
Žalovanje za ubitimi v izraelskih napadih v Han Junisu. Foto: Reuters

V šolo v begunskem taborišču Nusejrat so se zatekli ljudje, pregnani iz drugih delov Gaze. Gre za nov izraelski napad na šole v Gazi, ki od začetka izraelske ofenzive ne delujejo več, služijo pa kot pribežališča za razseljene civiliste.

Izraelska vojska je obstreljevala tudi več drugih predelov razdejanega območja, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

Medtem se nadaljuje tudi prisilno razseljevanje Palestincev. Potem ko so izraelske sile ukazale novo evakuacijo civilistov, tokrat iz predelov mesta Deir el Bala v osrednji Gazi, je humanitarna organizacija Zdravniki brez meja (MSF) sporočila, da je več kot 500 pacientov zapustilo tamkajšnjo bolnišnico Al Aksa.

Bolnišnica je v neposredni bližini območij, za katera velja evakuacija, in kjer potekajo spopadi, k begu pa je številne pognala eksplozija 250 metrov od poslopja, so Zdravniki brez meja zapisali na omrežju X.

V bolnišnici tako za zdaj ostaja sto pacientov, od tega sedem na intenzivni negi.

O novi žrtvi izraelskih okupacijskih sil poročajo tudi z zasedenega Zahodnega brega, kjer je pod streli vojske padel Palestinec v bližini mesta Hebron.

S tem je število ubitih Palestincev na Zahodnem bregu od 7. oktobra lani naraslo na 645. V istem obdobju so izraelske sile v Gazi ubile najmanj 40.435 ljudi, od tega več kot 16.500 otrok. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo tam v zadnjih 24 urah ubitih 30 ljudi.

V Izrael prispelo 500. ameriško letalo z orožjem

Izraelsko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je v Izraelu od 7. oktobra lani pristalo 500. ameriško letalo z vojaško pomočjo. Izrael je tako prejel več kot 50.000 ton vojaške opreme s 500 poleti in 107 ladijskimi pošiljkami, je po poročanju Al Džazire sporočilo ministrstvo.

WFP: Izrael ovira humanitarne operacije

ZN-ov Svetovni program za hrano (WFP) je sporočil, da izraelske oblasti še naprej ovirajo humanitarne operacije v Gazi.

Humanitarni delavci se dnevno spoprijemajo s počasnimi odobritvami in pogostimi zavrnitvami, ko prosijo za dovoljenje za gibanje, sporoča WFP.

V zadnjih dveh mesecih je WFP-ju uspelo v Gazo pripeljati le polovico od 24.000 metričnih ton pomoči v hrani, potrebne za 1,1 milijona ljudi.

Glede na zadnje poročilo ZN-ovega Urada za koordinacijo humanitarnih zadev je bilo od 1. do 22. avgusta preprečenih 19 odstotkov od načrtovanih 147 humanitarnih misij na severu Gaze, 31 odstotkov jih je bilo zavrnjenih, šest odstotkov pa preklicanih.

Količina hrane, ki je prišla na jug Gaze v juliju, je bila ena najmanjših od 7. oktobra, je še sporočila omenjena organizacija ZN-a.

V Gazi več žrtev izraelskega bombardiranja