Posledice izraelskega napada na šolo. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na šolo. Foto: Reuters

V šoli Mustafa Hafez je bilo nastanjenih najmanj 700 razseljenih Palestincev. Lokalne oblasti so sporočile, da je izraelska vojska na šolo izvedla zračni napad.

Izraelska vojska je sporočila, da so izvedli natančni napad na stavbo, ki da je gostila nadzorni center palestinskega gibanja Hamas. "Hamasovi teroristi so uporabljali poveljniški in nadzorni center za načrtovanje in izvajanje napadov proti izraelskim obrambnim silam in državi Izrael," so zapisali v izjavi.

Med ubitimi je tudi novinar Hamza Mortadža, ki je pripravljal poročilo o razseljenih ljudeh v šoli.

V zadnjih tednih je izraelska vojska napadla več šol v Gazi, predvsem v istoimenskem mestu, češ da so v njih poveljniški centri Hamasa, kar ta zanika. Šole so postale zatočišče za več deset tisoč razseljenih ljudi, odkar je 7. oktobra Izrael sprožil uničujoče napade na okupirano območje.

V izraelskem napadu na šolo na začetku meseca je bilo po podatkih oblasti v Gazi ubitih 93 Palestincev.

Napad na križišče blizu tržnice

Izraelske sile so z brezpilotnim letalnikom napadle tudi mesto Deir el Bala v osrednji Gazi, natančnejše križišče ob tržnici. Po poročanju Al Džazire je bilo ubitih najmanj devet ljudi, več je ranjenih.

Bolnišnica Al Aksa je polna otrok, ki ležijo na tleh in niso deležni nikakršne oskrbe.

Palestinski otrok drži truplo svojega bratranca, ubitega v izraelskem napadu v mestu Deir el Bala. Foto: Reuters
Palestinski otrok drži truplo svojega bratranca, ubitega v izraelskem napadu v mestu Deir el Bala. Foto: Reuters

Bolnišnica se spopada s pomanjkanjem zdravstvenih potrebščin. Odkar je Izrael prevzel nadzor nad koridorjem Filadelfi ob meji Gaze z Egiptom, na okupirano območje ne prihajajo več zdravstvene potrebščine.

V Han Junisu na jugu Gaze pa je Izrael bombardiral točko z dostopom do spleta in točko, na kateri so ljudje lahko polnili svoje telefone. Ubiti so bili najmanj štirje ljudje, še več je ranjenih, poroča Al Džazira.

Izraelska vojska je v vojni, ki je izbruhnila po napadu Hamasa in drugih palestinskih oboroženih gibanj na jugu Izraela lani oktobra, ubila že najmanj 40.173 ljudi, tudi več kot 16.500 otrok.

Samo danes je bilo po podatkih zdravstvenih virov Gazi ubitih najmanj 52 ljudi.

Izpuščeni palestinski ujetniki opisujejo zlorabe

Izrael je izpustil 33 palestinskih ujetnikov, ki so jih izraelske sile odpeljale iz Gaze. Izpuščeni ujetniki so opisali, kako so jih izraelski pazniki v zloglasnem zaporu Ofner zlorabljali.

Eden od Palestincev, ki je bil zajet 37 dni, je dejal, da so ga pridržali na prehodu Karem Abu Salem (Kerem Šalom), kjer je pomagal pri dobavi humanitarne pomoči. Po prijetju so ga zasliševali, pretepali in poniževali, je dejal.

Hubadin Mukati je dejal, da je bil pridržan skoraj tri mesece. "Mučili so me dan in noč. Zlomili so mi rebra, izpahnili ramena. Izvajali so vse tipe mučenj, tega si ne morete predstavljati," je dejal. Povedal je, da je imel prevezane oči in zvezane roke 70 dni zapored.

Iz Gaze prepeljali trupla šestih ujetnikov

Izraelska vojska je sporočila, da so iz Gaze prepeljali trupla šestih ujetnikov, ki so jih našli med operacijo na območju Han Junisa na jugu palestinske enklave.

Gre za šest moških, starih od 35 do 80 let, ki so jih že pred tem razglasili za mrtve.

O vrnitvi trupel v Izrael so bili že obveščeni svojci žrtev. Organizacija Forum družin talcev, ki zastopa svojce ujetnikov, ki so bili v Gazo odpeljani med napadom palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani, je pozdravila vrnitev trupel, a hkrati pozvala vlado k dogovoru za izpustitev še preostalih ujetnikov.

"Takojšnjo vrnitev preostalih 109 talcev je mogoče doseči le z dogovorom. Izraelska vlada mora s pomočjo posrednikov narediti vse, kar je v njeni moči, da sklene dogovor, ki je trenutno na mizi," so zapisali.

Hamas in druge oborožene skupine so 7. oktobra lani iz Izraela v Gazo odvedle skupno 253 ljudi. Nekatere od njih so izpustili ob izmenjavi zapornikov, nekaj ujetnikov pa je rešila izraelska vojska.

V akciji iskanja ujetnikov je izraelska vojska sodelovala z izraelsko varnostno agencijo. Foto: Reuters
V akciji iskanja ujetnikov je izraelska vojska sodelovala z izraelsko varnostno agencijo. Foto: Reuters

Blinken v Kairu poudaril zavezo ZDA, da se prekine ogenj

Ameriški zunanji minister Antony Blinken se je danes na obisku v Egiptu zavzel za napredek pri doseganju premirja v Gazi in dogovora o izpustitvi izraelskih ujetnikov.

Blinken je seznanil egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija o rezultatih svojega obiska v Izraelu v ponedeljek in poudaril zavezo ZDA, da se doseže dogovor glede premirja v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Al Sisi je posvaril pred nepredstavljivimi posledicami širitve spora v regiji. Prepričan je, da mora biti končanje prelivanja krvi osrednje gonilo za vse vpletene strani.

Predsednik Egipta je še dejal, da bi morala prekinitev ognja v Gazi pomeniti začetek širšega mednarodnega priznanja palestinske države in uresničitve rešitve dveh držav. Dodal je, da bi bilo to glavno zagotovilo za stabilnost v regiji.

Blinken se je v ponedeljek mudil v Izraelu, kjer se je srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Ta mu je zagotovil, da Izrael podpira zadnji prehodni predlog dogovora o Gazi. Podpore dogovoru pa ni izrekel Hamas, ki ostaja zavezan trifaznemu načrtu, ki ga je konec maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

Hamas: Biden zavaja

Biden je v ponedeljek ob robu demokratske konvencije v Chicagu ocenil, da je trenutno Hamas tisti, ki se umika od dogovora. Hamas je že kritiziral te izjave, saj da so zavajajoče in da ne odražajo pravega stališča gibanja, ki je zavezano premirju.

Prepričani so, da je Netanjahu tisti, ki zavlačuje sklenitev dogovora in dodaja nove pogoje. Izrael bi moral po njihovem prepričanju sprejeti izvirni predlog, predstavljen junija.

Palestinsko gibanje opozarja, da Izrael namesto trajne prekinitve ognja predlaga le začasno, in sicer šesttedensko.

Hamas: ZDA Izraelu kupujejo čas za nadaljevanje masakra v Gazi