Netanjahu kaže na koridor Filadelfi. Na istem zemljevidu je bil Zahodni breg, palestinsko ozemlje pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, prikazan kot sestavni del Izraela. Foto: Reuters
Netanjahu kaže na koridor Filadelfi. Na istem zemljevidu je bil Zahodni breg, palestinsko ozemlje pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, prikazan kot sestavni del Izraela. Foto: Reuters

Omenjeni koridor je izraelska vojska zasedla maja, zahteva po njegovem trajnem nadzoru pa je postala ključna ovira za dosego dogovora o prekinitvi ognja kljub mednarodnemu ogorčenju nad dejanji Izraela in množičnimi zahtevami v Izraelu po dogovoru o izpustitvi izraelskih talcev iz Gaze oziroma njihovi zamenjavi za palestinske zapornike v izraelskih zaporih.

Netanjahu je v sredo dejal, da bo Izrael privolil v trajno prekinitev ognja v Gazi le, če bo ta zagotavljala, da južno območje Gaze ob meji z Egiptom ne bi bilo uporabljeno za rešilno bilko za palestinsko gibanje Hamas.

"Dokler se to ne bo zgodilo, bomo tam," je Netanjahu dejal na novinarski konferenci. Zahteval je tudi "demilitarizacijo" Gaze.

Ponovil je svojo zavrnitev umika iz koridorja Filadelfi v prvi fazi dogovora, ki naj bi trajala 42 dni, češ da se izraelska vojska zaradi mednarodnega pritiska ne bi mogla vrniti.

Po Netanjahujevih besedah Izrael potrebuje zagotovila, da bo lahko kdor koli, ki bo upravljal Gazo po vojni, preprečil uporabo koridorja za tihotapljenje orožja in zalog za Hamas. "Nekdo mora biti tam," je dejal.

Medtem je tudi izraelski obrambni minister Joav Galant podprl alternativno možnost nadzora, kot je nadzor z uporabo tehnologije ali navzočnost zavezniških sil, poroča BBC.

Hamas: Netanjahu želi podaljševati vojno

Hamas se je že odzval na Netanjahujeve izjave. Okrivil ga je za zastoj v pogovorih o prekinitvi ognja in ga obtožil, da želi podaljševati vojno v Gazi. Kot so sporočili v gibanju, je namen odločitve proti umiku iz obmejnega koridorja, ki mu Palestinci rečejo Salah al Din, preprečiti dogovor.

Izraelsko uničevanje infrastrukture v palestinskih mestih in begunskih taboriščih tudi s pomočjo vojaških buldožerjev. Foto: Reuters
Izraelsko uničevanje infrastrukture v palestinskih mestih in begunskih taboriščih tudi s pomočjo vojaških buldožerjev. Foto: Reuters

V Hamasu so opozorili, da Netanjahu "uporablja pogajanja za podaljševanje agresije zoper njihovo ljudstvo". Dodali so, da mora Izrael sprejeti dogovor, o katerem naj bi se letos že strinjali, poroča Al Džazira.

Predsednik ZDA Joe Biden je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izmenjavo ujetnikov, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejanega območja.

Izrael kljub drugačnim zagotovilom Washingtona nikoli ni privolil v ta dogovor in je nadaljeval napade na Gazo tudi po sprejetju resolucije o tem načrtu v Varnostnem svetu ZN-a.

Družine talcev obtožujejo Netanjahuja

Netanjahu je tarča številnih kritik v Izraelu zaradi vztrajanja pri stališču, ki onemogoča dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi ujetnikov in zapornikov.

Družine izraelskih talcev Netanjahuja obtožujejo, da žrtvuje njihove bližnje s tem, ko zahteva trajno prisotnost vojske na jugu Gaze.

Netanjahu pa ravno obratno trdi, da "če želiš izpustiti talce, moraš nadzirati koridor Filadelfi".

Da Netanjahu ne stori dovolj za dosego dogovora o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, je nedavno dejal tudi predsednik ZDA.

V ujetništvu palestinskih oboroženih skupin v Gazi je po predvidevanjih izraelske vojske še 97 ljudi, 33 naj bi bilo mrtvih.

Družine ameriških državljanov, zajetih v Gazi, so pozvale Belo hišo, naj sklene dogovor neposredno s Hamasom o njihovi izpustitvi, poroča ameriška televizija NBC, ki navaja pet ljudi, seznanjenih z zadevo. Bidnova vlada po poročanju NBC-ja razmišlja o tej možnosti.

Gaza je sicer pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Leta 2005 je Izrael iz Gaze umaknil vojsko in naseljence iz nezakonitih naselbin, a je ohranil nadzor nad mejami Gaze, njenim zračnim prostorom in ozemeljskimi vodami. Od leta 2007 je Izrael zoper Gazo izvajal tudi strogo blokado, ki jo je po 7. oktobru lani zaostril v obleganje.

Sorodna novica "Palestince v zaporih mučijo, tam pa pristanejo tudi zgolj zaradi všečkanja na družbenih omrežjih"

Na Zahodnem bregu izraelska vojska ubila 16-letnika

Iz Palestine medtem prihajajo poročila o novih izraelskih smrtonosnih napadih tako v Gazi kot na Zahodnem bregu.

Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da so izraelske okupacijske sile ustrelile in ubile 16-letnega fanta v begunskem taborišču Fara na okupiranem Zahodnem bregu.

Vojaki so po poročanju agencije v otroka izstrelili več nabojev, ga "zlorabili in preprečili reševalnemu vozilu, da pride do njega". Nato so 16-letnega Madžeda Fido Abuja Zeino odvlekli iz taborišča z vojaškim buldožerjem, še poroča Vafa.

Izraelske sile so ob tem zjutraj bombardirale vozilo v mestu Tubas, pri čemer so ubile pet mladih Palestincev.

Do zdaj je bilo v izraelskih operacijah na Zahodnem bregu, ki so jo sprožili 28. avgusta, ubitih že 40 ljudi, in sicer 21 v Dženinu, osem v Tulkarmu, osem v Tubasu in trije v Hebronu.

Na palestinskih ozemljih okupacijske sile redno izvajajo tudi množične aretacije. Po neuradnih podatkih nevladnih organizacij je v izraelskih zaporih trenutno na tisoče Palestincev, številni med njimi so v priporu brez obtožnice.

Nove žrtve v Gazi, tudi otroci

V Gazi so bili medtem v izraelskem napadu na šotore blizu bolnišnice Mučeniki Al Akse v osrednji Gazi, v katerih so bili nastanjeni razseljeni ljudje, ubiti najmanj štirje ljudje. Po poročanju Vafe so med žrtvami tudi otroci in ženske.

V napadu izraelske vojske na območje Al Mavasi, ki ga je vojska sama označila za "humanitarno območje", pa je bil ubit najmanj en človek, deset je ranjenih.