Izraelski premier Benjamin Netanjahu na spominski slovesnosti ob desetletnici vojne med Izraelom in Gazo. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu na spominski slovesnosti ob desetletnici vojne med Izraelom in Gazo. Foto: Reuters

Hamas je po besedah Netanjahuja pod vse večjim pritiskom, ker so "eliminirali njihove najvišje poveljnike in na tisoče teroristov".

"So pod pritiskom, ker kljub vsem pritiskom vztrajamo pri svojih zahtevah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Netanjahu.

Izraelska vojska je sporočila, da je od 7. oktobra lani ubila več kot polovico vojaškega vodstva islamističnega gibanja Hamas. Trdi tudi, da so od začetka vojne v Gazi eliminirali in aretirali približno 14.000 teroristov, pri čemer ne navajajo, ali gre za pripadnike Hamasa ali drugih terorističnih skupin.

V objavi na omrežju X je zapisala, da se na območju Gaze 263 dni bori za uresničitev vojaških ciljev. Po lastnih navedbah so izvedli zračne napade na približno 37.000 ciljev na območju Gaze, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Posledice izraelskega napada na šolo ZN-a v Nusejratu v osrednjem delu Gaze, v kateri so zatočišče našli prebežniki. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na šolo ZN-a v Nusejratu v osrednjem delu Gaze, v kateri so zatočišče našli prebežniki. Foto: Reuters

Izraelski napadi zahtevali najmanj 45 žrtev

Hamas je Izrael obtožil, da je okrepil napade v Gazi in tako poskušal izničiti prizadevanja arabskih posrednikov in ZDA za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja. Izrael trdi, da skuša izkoreniniti borce Hamasa.

V Rafi, južnem obmejnem mestu, ki je od maja pod napadom izraelskih sil, je bilo v zračnem napadu na hišo ubitih pet Palestincev, so sporočili zdravstveni delavci v Gazi. V bližnjem mestu Han Junis so bili ubiti moški, njegova žena in dva otroka.

V izraelskem napadu na avtomobil v mestu Han Junis je bilo v torek ubitih najmanj 17 Palestincev, 26 pa ranjenih, so povedali uradniki. Letalski napad je bil izveden v bližini šotorskega naselja, kamor so se zatekli prebežniki, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

V taborišču Nusejrat v osrednji Gazi so bili obstreljevanju in zračnih napadih ubiti najmanj štirje Palestinci, so sporočili zdravniki. V izraelskem zračnem napadu v Šejk Zajedu v severni Gazi so bili ubiti še štirje ljudje. Po navedbah ministrstva je bila napadena šola pod vodstvom ZN-a, v kateri so bile nastanjene razseljene družine.

V napadu na šolo agencije Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem (UNRWA) v Nusejratu je bilo ranjenih še 73 ljudi, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je sporočila, da so vojaki izvajali "obveščevalne dejavnosti" in da so bili tarča letalskih napadov borci, predori in druga vojaška infrastruktura Hamasa. Vojska je še dodala, da so izraelske letalske sile napadle približno 40 ciljev po vsej enklavi, med njimi ostrostrelske in opazovalne postojanke, vojaške objekte in stavbe.

Oboroženi krili Hamasa in njegovega zaveznika Islamskega džihada sta sporočili, da so njuni borci s protitankovskimi raketami in minometi napadli izraelske sile na več lokacijah.

Oboroženo krilo Islamskega džihada je sporočilo, da je izstrelilo rakete na mesto Sderot na jugu Izraela. O smrtnih žrtvah ali večji škodi niso poročali.

Tovornjak z izraelskimi vojaki ob meji z Gazo. Foto: Reuters
Tovornjak z izraelskimi vojaki ob meji z Gazo. Foto: Reuters

Pogovori o prekinitvi ognja zastali

Prizadevanja za končanje spora in izpustitev talcev in Palestincev v izraelskih zaporih, pri katerih posredujeta Egipt in Katar, so po besedah pogajalcev dosegla določen napredek.

Pogovori so zastali po treh dneh neuspešnih intenzivnih pogajanj in sobotnem napadu na območju Han Junisa, s katerim so merili na vrhovnega poveljnika Hamasa Mohameda Deifa. V napadu je bilo ubitih več kot 90 ljudi, več sto pa ranjenih, so sporočile zdravstvene oblasti v Gazi.

Palestinski uradnik, ki je seznanjen s pogajanji, je za Reuters dejal, da si Hamas kljub okrepljenim izraelskim napadom ne želi zdeti kot stran, ki bi zavirala pogajanja.

"Hamas želi, da se vojna konča, vendar ne za vsako ceno. Pri pogajanjih je pokazal nekaj prožnosti in pritiska na pogajalce, naj enako zahtevajo od Izraela," je dejal uradnik.

Po njegovem mnenju Hamas meni, da se izraelski premier Benjamin Netanjahu poskuša izogniti dogovoru s postavljanjem dodatnih pogojev in omejitev glede vrnitve razseljenih ljudi v severno Gazo in zahteva nadzor nad mejnim prehodom Rafa z Egiptom.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je v ponedeljek dejal, da je po besedah dveh Netanjahujevih svetovalcev Izrael še vedno zavezan k premirju.

Nasilje v izraelskih zaporih

Iz Gaze prihajajo tudi poročila o mučenju, posilstvih in drugih zlorabah, ki naj bi jih nad zaprtimi Palestinci izvajali izraelski vojaki. Eden od palestinskih zapornikov je, denimo, povedal, da so jih izraelski stražarji tepli z električnimi palicami, je povedal palestinski odvetnik Khaled Mahadžna.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem znova opozoril, da število žrtev med palestinskimi civilisti "še vedno ostaja nesprejemljivo visoko".

"V tej vojni še vedno vidimo veliko preveč ubitih civilistov," je dejal Miller, potem ko se je Blinken sešel z izraelskim svetovalcem za nacionalno varnost Zahijem Hanegbijem in ministrom za strateške zadeve Ronom Dermerjem.