Vozilo, v katerem sta bila julija v izraelskem napadu ubita novinar in snemalec Al Džazire, Ismail Al Goul in Rami El Rifi. Foto: Reuters
Vozilo, v katerem sta bila julija v izraelskem napadu ubita novinar in snemalec Al Džazire, Ismail Al Goul in Rami El Rifi. Foto: Reuters

Med podpisniki pisma, ki je nastalo v kontekstu priprav na zasedanje zunanjih ministrov članic EU-ja, sta Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije.

Kot v pismu izpostavljajo organizacije, so izraelske sile od začetka vojne v Gazi ubile več kot 100 palestinskih novinarjev in medijskih delavcev.

Odbor za zaščito novinarjev (CPJ), ki je med sopodpisniki pisma, navaja, da je bilo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 116 novinarjev in drugih medijskih delavcev, od tega 111 Palestincev, dva Izraelca in trije Libanonci.

V istem obdobju je po navedbah organizacij umrlo največ novinarjev v več desetletjih. Pri tem novinarske organizacije v pismu poudarjajo, da je ubijanje novinarjev – bodisi namerno bodisi iz brezbrižnosti – vojni zločin.

Sorodna novica Napadi Izraela na palestinske novinarje: "Načrten in sistematičen poskus prikriti resnico"

Ob tem omenjajo še popolno izraelsko prepoved dostopa do območja Gaze za neodvisne medije, rekordno število samovoljnih pridržanj medijskega osebja, obtožbe o mučenju in slabem ravnanju z novinarji, cenzuro in nezaslišane omejitve medijske svobode.

Poziv: Izraelske kršitve terjajo sankcije

Te kršitve in zlorabe terjajo ustavitev izvajanja pridružitvenega sporazuma med EU-jem in Izraelom ter nadaljnje sankcije Unije proti odgovornim, so prepričane organizacije, ki dodajajo, da vlade 27 članic žal še niso soglasno priznale in obsodile zločinov izraelske vojske v Gazi.

Kot izpostavlja vodja Novinarjev brez meja (RSF) v Bruslju Julie Majerczak, drugi člen sporazuma določa spoštovanje človekovih pravic in demokratičnih načel, izraelska vlada pa to očitno krši.

"EU, ki je vodilni trgovinski partner Izraela, mora nujno sprejeti potrebne sklepe in storiti vse, da zagotovi, da vlada preneha pobijati novinarje in začne spoštovati pravico do informacij in medijsko svobodo, tako da medijem omogoči dostop do Gaze," je sporočila.

Organizacije, med katerimi sta poleg RSF-ja med drugim še Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) in Human Rights Watch (HRW), so poziv na EU, tudi na visokega zunanjepolitičnega predstavnika Josepa Borella, naslovile v času priprav na neformalno zasedanje zunanjih ministrov povezave, ki bo v četrtek v Bruslju.

Zunanji ministri so v preteklosti sicer že razpravljali o možnosti revizije sporazuma med EU-ja in Izraelom. Ta mesec se je tudi slovenski premier Robert Golob pridružil pozivu irskega kolega k pregledu sporazuma med EU-jem in Izraelom.